DADA is op 26 september te zien in de Pul. (foto: Max Kneefel)
DADA is op 26 september te zien in de Pul. (foto: Max Kneefel)

'Op een slechte manier vertrokken, goed thuiskomen'

Kunst en cultuur 3.362 keer gelezen

UDEN | De Udense Daan Rijkers woont al een poosje in Eindhoven, maar op zaterdag 26 september komt hij thuis. Dan staat de rapper bekend als DADA in de Pul voor een speciale show. In zijn jeugd is Daan uit huis geplaatst en is in aanraking gekomen met verschillende instellingen. Zijn ervaringen hiermee komen terug in zijn muziek. Dit is zijn verhaal. 

"Ik was een onwijs lastige puber en mijn ouders wisten zich geen raad meer", vertelt Daan. "Eerst kwam een maatschappelijk werker langs en daarna volgde jeugdzorg, waarna ik verplicht uit huis ben geplaatst." Na een verblijf bij een gastgezin is hij op zichzelf gaan wonen in Eindhoven en bij een Adidas winkel gaan werken. "Ik kwam er bij Adidas achter dat ik veel meer in mijn mars heb. Ik heb daar veel over mezelf geleerd." Daan is uiteindelijk naar de Herman Brood Academie gegaan en voor zichzelf begonnen onder de naam DADA.

'Niet gehoord'
In zijn jeugd is hij veel in aanraking gekomen met hulpverlening en justitie, maar het systeem werkte voor hem niet. Daan: "Ik weet dat ik zelf een groot aandeel had en ik heb het zelf ver laten komen, maar ik voelde me destijds vooral slachtoffer van de situatie. Ik voelde mij niet gehoord. Mijn gedrag was niet altijd slecht, maar het werd een soort kat en muis spel. Ik wilde gewoon gehoord worden en steun vinden." Dat gevoel had hij thuis al, waardoor hij snel fel reageerde. Vervolgens waren er meerdere instanties die zijn leven bepaalden, elk met ander advies, zonder onderlinge samenwerking en dat werkte niet voor Daan. "Jeugdhulp werkt met protocollen. Mijn toekomstbeeld om muziek te maken werd dan ook niet gehoord; dat paste niet binnen hun protocol. Ze legde me op hoe mijn leven moest zijn. Ik voelde me meer een nummer. De naam jeugdzorg past dan ook niet. Zij werken echt met een bepaalde arrogantie vanuit hun systeem, maar hun systeem past niet iedereen. Zo hadden we een meldplicht. Dan moest ik om 10.00 uur bij Adidas werken om vervolgens verplicht om 10.30 uur op gesprek te gaan om jeugdzorg te vertellen hoe het met mijn leven, met mijn baan, ging. Dat is nogal ironisch. Gelukkig had ik een erg coulante baas." Ook met de GGZ heeft Daan het moeilijk gehad, omdat deze instantie zo groot is. "Zij schreven me te snel medicatie voor, terwijl een goed gesprek een betere oplossing zou zijn geweest. Ik heb een tijd gedacht er niet uit te komen. Dat tast het fundament van de mensheid aan."

Autobiografisch
Liedjes schrijven is een therapievorm geworden voor Daan. Zijn muziek reflecteert dan ook zijn jeugdervaringen en wat hij heeft geleerd. "Vaak is hiphop vooral stoerdoenerij. Mijn teksten zijn autobiografisch, universeel en goed luisterbaar. Ze gaan over de rouwe randjes van dingen. Ik wil daarmee jongeren in een moeilijke situatie een steuntje in de rug geven, maar ook ouders kunnen goed naar mijn muziek luisteren en hopelijk hun kind beter begrijpen." Vooral live weet DADA de aandacht te grijpen, omdat de emotie in zijn liedjes en anekdotes dan goed zichtbaar zijn. Koop dus snel een kaartje op www.livepul.com. Daan: "Ik heb veel zin om bekenden te laten zien wat ik kan. Ik ben Uden op een slechte manier vertrokken, maar ik wil graag goed thuiskomen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant