Pierre tussen zijn kunstwerken, met zijn boek in zijn hand. (foto: Henk Lunenburg)
Pierre tussen zijn kunstwerken, met zijn boek in zijn hand. (foto: Henk Lunenburg)

Udense kunstenaar (80) brengt eigen boek uit

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Het atelier van Pierre van Hemert is één groot kleurenpalet. De 80-jarige Udenaar, als kunstenaar beter bekend onder het pseudoniem Pierre Servat, maakte door zijn leven heen honderden kunstwerken, van schilderijen tot beeldhouwwerk in steen en hout. Onlangs vatte hij een deel van zijn levenswerk samen in een eigen boek, met meer dan 180 foto's en eigen verhalen.

Toen hem op de lagere school werd gevraagd wat hij wilde worden, was hij al zeker van zijn zaak: "Beeldend kunstenaar". Pierre kon zijn creativiteit eerst kwijt in zijn werk als goudsmit-ontwerper. Naarmate de jaren verstreken, hield hij zich steeds meer bezig met verschillende vormen van schilderen, waarin hij ook les gaf, en leerde hij de kneepjes van het beeldhouwen. Ook mozaïeken, emaille en borduurwerk zijn hem niet vreemd. "Beeldhouwen is een intensieve materie", vertelt de van oorsprong Vughtenaar. "Een schilderij heb ik in een week klaar, maar met beeldhouwen ben ik weken bezig. Eerst maak je een schets, en dan begin je met het kappen van het hout." Geduld is daarbij het toverwoord. "Want het is een priegelwerk!"

Servat
Eén bepaalde stijl in zijn schilderwerk is niet te ontdekken, als je het atelier rondkijkt. "Ik switch heel vaak in stijl. Maar ik hou wel van kleur, en ik vind surrealistische kunst het leukste om te maken. Daarbij kun je alles schilderen wat er maar in je gedachten op komt. Ik kan daar alles in kwijt." Zijn pseudoniem 'Servat' komt van de straat waar hij voorheen woonde. "Ik kwam er na het kiezen van deze achternaam per toeval door iemand anders achter dat dit 'dienaar in de kunst' betekent. Dat is mooi, hè? Het klinkt als de achternaam van een impressionistische kunstenaar. En zo voel ik me, met de vele kleuren die ik gebruik tijdens het schilderen."

Eigen boek
Pierre doet nu wat stapjes terug. "Ik ben bijna 81 jaar en vind het wat het maken van kunst betreft wel mooi om het wat rustiger aan te gaan doen." Dat was volgens hem ook het juiste moment voor het uitbrengen van zijn eigen boek. "Omdat ik nu nog gezond ben én met de computer uit de voeten kan, besloot ik niet langer te wachten. Ik heb op mijn computer alle afbeeldingen van mijn kunstwerken verzameld. Die heb ik eerst allemaal uitgezocht, want als ik álles moet laten zien, zou het boek wel heel dik geworden zijn. Overal heb ik mijn eigen stukje bij geschreven." Dit alles klaarde hij in een half jaar, iets wat hij zonder zijn vrouw en grote stimulator Anneke niet had gekund. "Er zijn zo'n 50 exemplaren gedrukt, die inmiddels allemaal verkocht zijn." Ondanks zijn stapje terug, blijft hij dromen. "Een van mijn grote wensen is dat ik mijn expositie 'Kruisweg in spijkerbroek' nog een keer zou willen exposeren; een groot project waarin ik in 2003 begon. Daarin heb ik in veertien staties de kruisweg geschilderd. Ik heb hiermee toentertijd in verschillende kerken geëxposeerd. Ook heb ik door de jaren heen zo'n 35 iconen geschilderd, die ik graag eens aan de buitenwereld zou willen laten zien."

Ben jij geïnteresseerd in een boek? Neem dan contact op met Pierre, via pierre.v.hemert@kpnmail.nl. Kijk voor meer informatie op
www.pierre-servat.nl.

Meer berichten