Kinderen leren over paleontologie tijdens de workshop Dino's.
Kinderen leren over paleontologie tijdens de workshop Dino's.

En toen... was het Kinderboekenweek in de bibliotheken

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | De jaarlijkse Kinderboekenweek met als thema 'En toen...’ vindt van woensdag 30 september tot en met zondag 11 oktober plaats. Tijdens de Kinderboekenweek staat alles bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken dus in het teken van geschiedenis. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken.

In alle Noord Oost Brabantse Bibliotheken kunnen kinderen van groep 3 tot en met groep 8 in de Kinderboekenweek een gratis routeboekje ophalen met bijbehorende plattegrond. In het routeboekje staan 8 locaties in je eigen stad of dorp waar je naartoe kunt wandelen, steppen of fietsen. Ben je op een locatie? Open dan de QR code app op je telefoon of tablet en scan de QR code. Je krijgt een filmpje te zien met een fragment uit een historisch boek dat bij één van de tien tijdvakken hoort. Op elke locatie maak je daarnaast de opdracht die in het boekje staat. Ben je op alle locaties geweest? Ga dan naar de Bibliotheek om de laatste opdracht te doen en maak kans op een mooie prijs.

Openingsactiviteiten
Op woensdag 30 september wordt in Uden de Kinderboekenweek feestelijk geopend door Wethouder Ingrid Verkuijlen. In Uden en in Volkel is ook een vossenjacht op de route, waarbij begeleiding van een volwassene is gewenst. Je kunt een kijkje nemen in de les van Kunst & Co. Wist jij dat een beroemde kunstenaar hier in Uden gewoond heeft? Je hoort er alles over bij juffrouw Nelleke en de kinderen van de Kunstclub. Ook ontdek je bij juffrouw Hanneke van de Heemkundekring een belangrijke archeologische vondst. Bij de laatste opdracht van het routeboekje in de Bibliotheek maak je weer kans op een leuke prijs.
Om het geheel in veilige banen te leiden, is het noodzakelijk om voor de opening een tijdslot te reserveren om het routeboekje op te halen. De opties zijn: tussen 14.00 en 14.15 uur, tussen 14.15 en 14.30 uur, tussen 14.30 en 14.45 uur en tussen 14.45 15.00 uur. Stuur een mailtje naar jeugdu@nobb.nl (Bibliotheek Uden) of iblvolkel@nobb.nl (Bibliotheek Volkel) om voor een tijdslot te reserveren. Ben er vlug bij, want vol is vol.
Er zijn bij Bibliotheek Uden ook nog andere activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.

Peuteruurtje
Op vrijdag 9 oktober van 10.00 tot 11.00 uur wordt gestart met het Peuteruurtje. Tijdens deze leuke en leerzame activiteit genieten kinderen van een prentenboek en worden er liedjes gezongen. Ook krijgen de kinderen een leuke knutselopdracht mee naar huis. Vanwege veiligheidsmaatregelen wordt gevraagd of alle peuters een eigen muziekinstrumentje en knuffel van thuis meenemen. Aanmelden is verplicht. Dit kan via uew@nobb.nl, telefonisch of bij de klantenservice van de bibliotheek.

Workshop Dino's
Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar is er op zaterdag 3 oktober van 12.00 tot 13.00 uur de workshop Dino's. Hoe kan het dat wij weten hoe dinosaurussen eruit hebben gezien, wat ze aten en waar ze leefden, terwijl mens en dinosaurus nooit samen geleefd hebben? Kinderen ontdekken de wereld van paleontologen en voeren zelf een spannende opgraving uit. Ze leren het verschil tussen gestorven en uitgestorven en bestuderen de eetgewoontes van verschillende dinosoorten aan de hand van modeltanden. Ze maken zelfs een replica van een T-Rex tand om thuis verder te bestuderen. Kaarten zijn te koop via www.nobb.nl en kosten 2,50 euro voor leden en 5,00 euro voor niet-leden.

Workshop Superstructuren
Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar is er zaterdag 3 oktober van 14.00 tot 15.00 uur de workshop Superstructuren. Alle voorwerpen om ons heen hebben een bepaalde vorm, maar welke van deze vormen kun je het beste kiezen wanneer je een stevige brug of gebouw wil bouwen? Samen kom je erachter door te experimenteren met eenvoudig materiaal zoals papier, maar ook met een natuurkundige kracht die voor stevigheid kan zorgen, magnetisme. Vervolgens ga je samen een Romeinse boog in elkaar zetten. Is die van jouw groepje sterk genoeg om gewicht te dragen? Kaarten zijn te koop via nobb.nl en kosten 2,50 euro voor leden en 5,00 euro voor niet-leden.

Andere activiteiten
Op maandag 5 oktober wordt er om 18.30 uur voorgelezen in Bibliotheek Volkel uit één van de Kerntitels van de Kinderboekenweek en op donderdag 8 oktober om 18.15 uur in Bibliotheek Odiliapeel. Kinderen mogen komen luisteren in hun pyjama. Aanmelden via iblvolkel@nobb.nl (Bibliotheek Volkel) of uap@nobb.nl (Bibliotheek Odiliapeel).

De Kinderboekenweek is een mooie gelegenheid om je kind lid te maken van de Bibliotheek. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn gratis lid van de Bibliotheek.

Meer berichten