<p>Er werd afgelopen week nog hard gerepeteerd. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Er werd afgelopen week nog hard gerepeteerd. (foto: Henk Lunenburg)

5 jaar Popshop: 'Ze moeten het helemaal zelf doen'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Na maar vijf keer met elkaar repeteren meteen het podium op om je muzikale talent aan het publiek te showen, je moet het maar durven. Zeven bands uit Uden gaan aankomende zondag de uitdaging aan, tijdens de vijfde en dus lustrumeditie van Popshop.

Het was even spannend, want het leek er voor de bands heel lang op dat er dit jaar niet opgetreden zou gaan worden. De coronamaatregelen gooiden bijna roet in het eten van het 5-jarig Popshop jubileum. Maar na goed nieuws is het zondag toch zover. “Gelukkig”, aldus een blije Wijnand van Groesen, docent drums bij Kunst & Co, en degene die 5 jaar geleden het idee had om jeugdige muzikanten bij elkaar te brengen om samen muziek te kunnen gaan maken, onder de naam Popshop. “Dat is altijd leuker en leerzamer dan op je kamertje thuis”, verklaart hij zijn idee. Elke band is geformeerd naar leeftijd en niveau van de leerling. Waar eerst alleen jeugd meedeed, is er een leuke twist dit jaar. “De jongste deelnemer is 8 jaar, en de oudste 18 jaar”, vertelt Wijnand. “Niet helemaal waar trouwens, want dit jaar doen er zelfs volwassenen mee; ouders van kinderen die ook meedoen. Hartstikke leuk!”

Coachen
De bands worden gecoacht om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen gaan. Die coaching gebeurt bij Kunst & Co, onder leiding van de enthousiaste bandcoaches Thijs Jan van Hoek en Arthur Wils. Wijnand: “Het is een concept dat je niet vaak voorbij ziet komen. Het grote verschil met andere bandprojecten is dat deze bands optreden zonder een begeleider of professionele muzikanten op het podium. Na vijf keer repeteren moeten ze het dus helemaal zelf brengen. Na de eerste repetitie denk je wel eens: wat gaat het worden? En na de vijfde keer: wauw!” De muzikanten die al mee hebben gedaan stonden onder meer op Uden in ice, Kersenpop en in De Pul. Dit jaar mogen ze ook nog eens de studio in. “De koptelefoon op, en ervaren hoe het allemaal in een studio werkt!” Samen plezier maken is het belangrijkste, vindt Wijnand. “Mijn doel is niet om ontzettend goede bands op te leiden. Ik breng iedereen bij elkaar en dan is mijn missie in principe al voltooid. Dat er bands tussen zitten die zelfstandig verder gaan is natuurlijk heel leuk. Uit Popshop zijn inmiddels al drie bands ontstaan.”

Optreden
De nummers die aanstaande zondag gespeeld worden zijn van onder anderen Shawn Mendes, Dua Lipa, Maan, Krezip en Marco Borsato. In de evenementenzaal van Markant vinden twee sessies plaats waarin per sessie vier bands optreden. Iedere band doet twee nummers. In sessie 1, van 15.00 tot 16.00 uur, staan Extra Pidd, Idolxjt, Wednesday At Eight en Combo Six op de planken. Tijdens de tweede sessie tussen 17.00 en 18.00 uur kun je genieten van The Composites, Tobias op de Bas, Pizza Poppers en Wit op Zwart. Entree voor het optreden is gratis. Er is wel maar een maximaal aantal toeschouwers toegestaan, dus wil je komen kijken, meld je dan vooraf aan via info@kunstenco-uden.nl onder vermelding van je naam en telefoonnummer.

Meer berichten