Een wandeling langs kunst in coronatijd in Uden-Zuid | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden

Een wandeling langs kunst in coronatijd in Uden-Zuid

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Etienne Nijenhuis, Marieke van den Elsen, Simone Boogers en Christa van de Langenberg organiseren een kunstwandeling door Uden-Zuid. Het doel is om in coronatijd een leuke en bijzondere activiteit te organiseren, waar iedereen veilig deel aan kan nemen en mensen hun passie en hobby’s kunnen delen.

Door corona gaan helaas veel activiteiten in Uden niet door. De kermis, Uden on ice en uiteraard alle carnavalsactiviteiten liggen stil. Ook in de wijk Uden-Zuid gaan veel kleinere activiteiten niet door. Zo moeten de bewoners dit jaar Halloween en de Burendag missen. “We vinden in deze tijd de saamhorigheid in de wijk bevorderen belangrijk", vertelt Etienne. "Daarom leek het ons leuk alsnog in Uden-Zuid een coronaproof verzetje te bieden.” Het idee kwam tot stand toen Etienne afgelopen zomer een vergelijkbare wandeling in Arnhem deed, die daar ook een succes was. Het leek hem een goed idee dit ook in Uden te doen, om te beginnen kleinschalig in Uden-Zuid. Al snel had hij buurtgenoten Marieke, Christa en Simone enthousiast, allen geen onbekenden op kunstzinnig gebied. “Mensen laten zich echter soms afschrikken door het begrip kunst. We willen iedereen, jong en oud, die iets wil laten zien of horen laten deelnemen. Dat mag echt alles zijn: tekeningen, schilderijen, verhalen, gedichten, muziek, beelden, videofilmpjes, knutselwerkjes, borduurwerkjes, enzovoorts."

Hele dag
Om het coronaproof te houden is de enige regel dat mensen er langs moeten kunnen wandelen, zonder binnen te hoeven komen. Met deze opzet ging de gemeente Uden akkoord. “Zet dus achter een raam, of in je voortuin iets neer dat je wil laten zien. Wij bedenken een wandelroute waardoor mensen op eigen gelegenheid er langs kunnen wandelen.” De opzet is om de wandeling de hele maand december te laten duren, van 09.00 uur tot 21.00 uur. “Door het de hele dag te spreiden voorkom je opstoppingen of grote groepen mensen. Door de eindtijd van 21.00 voorkomen we overlast in de avond. Indien mensen een optreden willen doen dan hadden we bedacht bijvoorbeeld hiervoor twee speciale zaterdagen voor aan te wijzen.”

Deelnemers
De kunstenaars krijgen ook de kans om meer te vertellen over hoe ze dingen maken en wie ze zijn. “Dit willen we doen door op onze website kunstrouteuden.nl de mogelijkheid te bieden iets over hunzelf, passie en hobby te vertellen en laten zien. Door naast het kunstwerk een A4-tje te hangen met een kort verhaal en een link naar de website kunnen de mensen op een leuke manier kennis maken met buurtgenoten en hun hobby’s.” Kunstenaars, groot en klein, uit Uden-Zuid kunnen zich inschrijven op inschrijven@kunstrouteuden.nl. Meer info vind je op de website www.kunstrouteuden.nl.

Meer berichten