Foto:

Uden sluit aan bij Circle of Talent met structureel kunstonderwijs

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Kinderen en jongeren inspireren en stimuleren hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Dat is waar het nieuwe initiatief Xpress – Circle of Talent in Uden en omgeving voor staat. Het overkoepelende ‘Circle of Talent’ is een bestaande samenwerking tussen kunstencentra in Brabant met een gezamenlijke missie. Xpress is, nadat vandaag de handtekeningen onder het convenant zijn gezet, de zesde partner van het collectief.

Directeuren Janneke van Summeren (Kunst & Co), Gijs de Louw (De Pul) en Barbara Brouwer (CHV Academy, Circle of Talent Meierijstad) ondertekenden gisteren het convenant Circle of Talent Brabant 2020. Door samen te werken verstevigen de partners hun samenwerking, spreken zij hun gezamenlijke ambitie uit en onderschrijven zij de gedeelde filosofie en basisprincipes van de Circle of Talent.

Circle of Talent-principe
Het op een vroege leeftijd kennis maken met kunst en cultuur en het stimuleren en inspireren van talent resulteert in jonge, creatieve, nieuwe denkers en makers die aansluiten bij de nieuwe, snel veranderende maatschappij, het bedrijfsleven en het onderwijs. De Circle of Talent gebruikt de sportwereld als inspiratie. Daar kunnen kinderen zich vanaf de breedtesport, via selecties, door ontwikkelen naar de topsport. In de Circle of Talent kunnen kinderen en jongeren door middel van structureel kunstonderwijs, verzorgd door een kunstprofessional, hun talenten ontdekken en ontwikkelen in de breedtekunst (het primair en voortgezet onderwijs). Vervolgens gaat hun ontwikkeling verder van talentklassen in de vrije tijd naar de topkunst (kunstvakopleidingen) en geven zij als volwassene op hun beurt hun kennis, ervaring en passie door aan nieuwe generaties, terug aan de gemeenschap. Natuurlijk hoeft niet elk kind een kunstprofessional te worden. Wel staan we bij de Circle of Talent voor het ontdekken van je talenten: met kunst leer je jezelf kennen, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer zelfvertrouwen.

Xpress, samenwerking onderwijs, overheid en bedrijfsleven
Met Xpress gaan Kunst & Co en De Pul de Circle of Talent in Uden en omgeving opzetten. Samen met partners uit het (kunst)onderwijs, (gemeentelijke) overheid en bedrijfsleven. Beter Bed heeft al toegezegd als één van de hoofdsponsoren het programma de komende jaren te ondersteunen om Xpress uit te bouwen. Erik Weerts, financieel directeur van Beter Bed: “Een goede nachtrust maakt je gezonder, gelukkiger en helpt om beter te presteren. Voor creativiteit geldt precies hetzelfde. Creatieve vaardigheden op jonge leeftijd ontwikkelen is iets waar je de rest van je leven iets aan hebt, of je nou kunstenaar wordt of op kantoor werkt. Wij merken dat iedere dag binnen ons bedrijf. Daarom ondersteunen wij Xpress – Circle of Talent, omdat wij uit ervaring weten hoe belangrijk dit is.” Hij vervolgt: “Xpress wil een open en toegankelijk netwerk vormen voor het verbinden van talent in de regio Uden. We nodigen het culturele veld en het bedrijfsleven uit zich bij ons aan te sluiten.”

Circle of Talent Brabant
De Circle of Talent vindt haar oorsprong bij CHV Academy, een initiatief van Phoenix Cultuur uit gemeente Meierijstad. Circle of Talent Brabant bestaat naast CHV Academy en Xpress uit collega kunstencentra uit Brabant, te weten: CKE uit Eindhoven, KunstLokaal uit Gemert-Bakel, CultuurCompaan uit Roosendaal en Kunstencentrum Waalwijk. Gezamenlijk hebben zij de ambitie om in de eigen gemeenschap met lokale partners een coöperatieve Circle of Talent te bouwen. Op deze manier willen zij een belangrijke bijdrage leveren aan talent- en creativiteitsontwikkeling in de eigen gemeenschap en vervolgens in Brabant.

Meer berichten