Black Djangos: ‘Als band heb je energie van het publiek nodig’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Black Djangos in actie tijdens een optreden in Belgi&euml;.</p>

Black Djangos in actie tijdens een optreden in België.

Black Djangos: ‘Als band heb je energie van het publiek nodig’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | De onzekere tijd van de coronacrisis maakt plannen in de muziekbusiness moeilijk. De Udense band Black Djangos zou op 30 januari in De Pul in Uden te zien zijn, maar met de verlengde maatregelen is het concert uitgesteld tot 15 mei. Ondertussen zijn de vijf nieuwe nummers van Black Djangos op alle streamingdiensten te beluisteren en is de EP op vinyl beschikbaar.

door Moniek Jaspers

“Het is leuk om naar één datum toe te leven, naar hét moment”, zegt zanger en gitarist Robert den Hartigh over het tweede keer verzetten van het concert, terwijl de nummers en vinyl inmiddels wel al te koop zijn. “Nu loopt alles door elkaar, terwijl de EP release de start van de verkoop had moeten zijn.” Toch wil de band zeker voor live publiek optreden; geen livestream. Daarom wachten ze de nieuwe datum van 15 mei af. “Als band heb je de energie van het publiek nodig om die energie die je geeft weer terug te krijgen. De energie gaat in een opwaartse lijn en dat willen we graag delen met het publiek”, aldus Robert. Naast Robert heeft Black Djangos nog twee andere bandleden: Ben Groenen en Dominik Sehlbach. In deze bezetting spelen zij al bijna twee jaar. Ben en Robert leerden elkaar kennen tijdens jamsessies. “We speelden al samen, toen was hij bassist, maar Ben is te getalenteerd om enkel de contrabas te spelen. Toen hebben we de toetspartijen geïntroduceerd, die hij met zijn rechterhand speelt, terwijl hij met links het bass-orgel bedient.” Ook speelt Ben de theremin, een oud elektronisch instrument dat bespeeld wordt met behulp van een antenne. Hierdoor ontstaat een ‘spookhuis-achtig geluid’. De van oorsprong Hamburgse Dominik Sehlbach maakt de band compleet met zijn up-tempo drumspel. Hij heeft een muziekschool in Sint Anthonis, waar hij ook produceert en mixt. Dominik heeft de EP ook zelf ‘afgemixt’.

Surf-rock
Robert had zelf al eerder in surf-rock bandjes gespeeld. Combineer die ervaring met het spookachtige geluid dat Groenen produceert, en het genre voor de band was ontstaan. Alles viel als een puzzel in elkaar. “Surf komt uit de jaren 50 en 60 en bestaat uit veel eenzame gitaardeuntjes met heel veel galm. Het komt voort uit vroege rock-’n-roll en bluesmuziek en heeft vaak Oosterse melodie-partijen”, legt de zanger uit. “Net als in die tijd voegen we graag psychedelische geluiden toe aan onze muziek. We spelen dus niet allemaal keurige melodieën, maar willen nieuwe paden bewandelen om de muziek interessant te houden, voor ons en voor het publiek.”

Griezelen
Surf is vaak instrumentaal en wordt veel gebruikt in films, bijvoorbeeld in spaghetti western films. Als kind luisterde Robert veel naar de filmmuziek van Ennio Moricone. De epische instrumentale klanken spraken altijd tot zijn verbeelding. De muziek van Black Djangos is daarnaast ook geïnspireerd door horror en surrealistische cult films. Robert: “De griezelfilm is de thematiek die als een rode draad door onze muziek heen loopt. Dit komt niet alleen terug in de galmende gitaargeluiden, maar ook vocaal; de tekst past bij de spookachtige geluidscollages.”

Top tien
Het eerste gewin van de Black Djangos is, ondanks het teleurstellende jaar, al binnen. In april trad Black Djangos op via een livestream tijdens de Isolation Sessions in de Effenaar, waar het tien nummers speelde, waaronder ook die van de EP. Uit 175 bands is daaruit op 31 december een top tien ontstaan en de Udense band stond op nummer vijf.

Corona
“De muziekindustrie ligt nu helemaal stil. Het is best vreemd om zo gedreven bezig te zijn met een plaat in deze tijd, maar het geeft ook wel weer houvast. Het is ook geweldig dat De Pul er alles aan doet om de live-muziek levend te houden.” De EP release staat nu gepland op 15 mei in de Pul, met The Astoria als supportact. “We stonden samen met The Astoria op het The Go Wild festival in maart en we staan weer te popelen om op te treden voor publiek, want daar doe je het tenslotte allemaal voor.”

De EP op vinyl en kaartjes voor de EP release zijn te bestellen via www.facebook.com/blackdjangos of www.blackdjangos.com. Ook voor meer informatie.

Meer berichten