<p>Drie van de vier exposanten: Simone Boogers, Ellen Timmermans en Wim Teunissen. (tekst + foto: Henk Lunenburg)</p>

Drie van de vier exposanten: Simone Boogers, Ellen Timmermans en Wim Teunissen. (tekst + foto: Henk Lunenburg)

Vier exposanten tijdens de Koffie- en Cultuurdagen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | De versoepelingen betekenen ook veel goeds voor de culturele sector. Ook Theater Naat Piek in Uden kan de draad weer voorzichtig oppakken. Bij Naat Piek vinden aankomend weekend weer de Koffie- en Cultuurdagen plaats, waarbij je deze keer van 10.00 tot 16.00 uur het werk van vier exposanten kan bekijken onder het genot van een kop koffie.

Nelma Helfferich is één van die exposanten. Haar specialiteit is de abstracte schilderkunst. Nelma is geboren in Leidschendam, in 1975 verhuisde ze naar Uden. “Als jong meisje tekende ik veel, op latere leeftijd verruilde ik het potlood voor een penseel”, vertelt ze. Sinds 2016 maakt ze abstracte schilderijen in acrylverf, glasverf en pastelkrijt. “Daarin zijn diverse materialen verwerkt, waaronder sinaasappelnetjes, touw, jute en karton. Ik heb nooit een cursus gevolgd, alles is door eigen ondervinding geleerd. Ik vind het een uitdaging om zelf te ontdekken wat wel en wat niet kan. In deze hobby kan ik al mijn creativiteit kwijt.”

Een fiets als kunstobject. Dat is het werk van Wiknie, waarachter de Nederlandse singlespeed ontwerper Wim Teunissen schuilt. Al 11 jaar heeft hij een grote passie: de fiets. Wim combineert vakmanschap en kwaliteit met creativiteit en durf. De fiets als concept in al zijn eenvoud gebruikt hij daarbij als uitgangspunt. “Mijn fietsen zijn geïnspireerd door de City Koeriers in New York. Elke Wiknie fiets wordt maar één keer in dezelfde samenstelling en kleurstelling worden gemaakt. Elke oude fiets ik binnenkrijg, wordt helemaal gestript tot alleen het frame overblijft. Het vaak roestige frame wordt helemaal schoongemaakt en opnieuw in de primer en aflak gespoten. Nadat ik het met de hand heb beschilderd, wordt het frame ter bescherming met een blanke lak gespoten.” Het afmonteren gebeurt met nieuwe onderdelen en accessoires, die vooraf worden geselecteerd op kleur en stijl. Elke fiets is te gebruiken als kunstobject of gewoon als vervoersmiddel.

Bezoekers van de Koffie- en Cultuurdagen kunnen ook kunstobjecten uitgevoerd in leer bewonderen, gemaakt door Ellen Timmermans. Ellen ontwerpt en maakt voornamelijk tasjes voor hondentrainingen, en tassen voor diverse doelgroepen zoals rolstoelgebruikers en vakgericht voor onder anderen kappers. Alle tassen worden op aanvraag en voor de gebruiker op maat gemaakt . “Ik wilde ook graag eens een ander pad bewandelen en heb me toegelegd op deze kunst. Als eerste creëerde ik een mozaïekportret van een hondenkop uit leer, gemonteerd op een staalplaat. Daarna kwamen woonaccessoires, kinderschoentjes en sleutelhangers allemaal van leer.” Op aanvraag maakt ze ook praktische voorwerpen zoals naambordjes en draagtassen voor sixpack bierflesjes.

De lockdowntijd is door kunstenares Simone Boogers nuttig gebruikt om mooie, nieuwe doeken te creëren. In t’ Handelshuys geeft ze alleen nog één op één schilderles. “Daar is ook de gelegenheid om andere kunstenaars te ontmoeten, elkaar te inspireren en nieuwe ideeën uit te werken. Kunst is het laten zien hoe je denkt, wie je bent en hoe je in het leven staat. Dat kan met een schilderij maar ook in leer en op een fiets. Hieruit ontstond het idee om Wim en Ellen te vragen mee te doen aan de expositie.”


 Nelma Hellferich

Meer berichten