Larissa (l) en Evi in de Udense bibliotheek, die weer voor iedereen geopend is.
Larissa (l) en Evi in de Udense bibliotheek, die weer voor iedereen geopend is.

Boekenweek 2021: deze boeken kun je niet meer wegleggen

Kunst en cultuur 461 keer gelezen

UDEN | Het is even anders dan anders: de Boekenweek 2021 niet in maart, maar in mei en juni. Hoewel er in maart wel online activiteiten waren, ging afgelopen zaterdag de officiële Boekenweek van start. Het thema ‘tweestrijd’ kan bijna niet toepasselijker in deze tijd, vinden Larissa van Dommelen en Evi Savelkouls van bibliotheek Uden, die heel blij zijn dat de bieb eindelijk weer geopend is. De twee dames vertellen wat volgens hen dé boeken zijn die je rondom dit thema niet mag missen.

“Tweestrijd is van alle tijden en alle genres, van rasechte klassiekers uit de literatuur tot moderne thrillers”, vertelt Larissa. “Zelfs wij zijn nu en dan in tweestrijd: we ontvangen je graag met open armen, maar tegelijkertijd is de realiteit nog met inachtneming van een aantal coronamaatregelen. Heel toepasselijk, toch?”

Tip 1: Boekenweekgeschenk
‘Wat wij zagen’ van Hanna Bervoets is het Boekenweekgeschenk 2021. Evi: “Het boek gaat over Kayleigh, ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo? ‘Wat wij zagen’ is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.”

Tip 2: Hartritme
Larissa: “Hartritme van Bart Chabot is het vervolg op zijn aangrijpende roman ‘mijn vaders hand’. Niet lang nadat Bart Chabot het ouderlijk huis heeft verlaten om in Leiden Nederlands te gaan studeren, leert hij Herman Brood kennen. Direct is er een wederzijdse affiniteit en hun ontmoeting vormt het begin van een levenslange vriendschap. Brood herkent ogenblikkelijk de eigenheid en het talent van de jonge Chabot, en hij neemt hem mee in het ritme van de rock-’n-roll. En snel zijn daar ook de anderen, onder wie Jules Deelder en Martin Bril, met wie eveneens levenslange vriendschappen ontstaan. Opnieuw wordt de lezer meegenomen in dit heftige familieverhaal, in een stijl en toon waarin het hartritme van de nieuwe rauwe tijd heerlijk voelbaar is.”

Tip 3: De Stem
Larissa: “Dit verhaal is geschreven door Jessica Durlacher en gebaseerd op de vriendschap tussen haar en Ayaan Hirsi Ali. Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.”

Tip 4: Meisje A
Evi: “Meisje A van Abigail Dean staat op dit moment wereldwijd in alle bestsellerlijsten. Het verhaal gaat over Lex Gracie oftewel ‘meisje A’. Een naam waaraan ze niet graag herinnerd wordt. Wanneer haar moeder in de gevangenis overlijdt en het familiehuis nalaat aan haar kinderen, kan Lex het verleden niet langer negeren. Samen met haar zusje Evie besluit ze de horrorwoning uit hun jeugd om te toveren tot iets positiefs. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar broers en zussen, en de jeugd die ze deelden. Meisje A is prachtig geschreven en een ongelofelijk indrukwekkende psychologische roman over familiebanden, herinneringen en, uiteindelijk, liefde.”

Tip 5: Ik ga leven
Larissa: “Ik ga leven is de debuutroman van Lale Gül (1997, die de lezer een kijkje geeft in de steng-islamitische gemeenschap waarin zij opgroeide. Ze schreef een verhaal dat gebaseerd is op haar eigen leven en beschrijft het leven van een Amsterdams meisje dat zich ontworstelt aan haar milieu. Onopgesmukt maar ook met gevoel voor humor vertelt Gül over het leven van een jonge vrouw die deel wil uitmaken en deel moet uitmaken van de samenleving waarin ze opgroeit, maar die anderzijds te maken heeft met ouders, familie en vrienden die niet willen dat ze naar muziek luistert of films kijkt, die niet willen dat ze met jongens omgaat en die nauwelijks Nederlands spreken. De belevenissen van de ‘ik’ worden afgewisseld met bespiegelingen over de Koran. Uit haar woordkeuze blijkt duidelijk dat ze niet bepaald te spreken is over de regels en de wetten van de islam en ook niet over haar ouders die blindelings aan die regels gehoorzamen. Het boek toont de lezer hoe problematisch het leven kan zijn van iemand die tussen twee zulke andere culturen moet laveren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant