<p>John schreef onder meer met Danny Vera het nummer Roller Coaster. (foto: Sander van den Berg)</p>

John schreef onder meer met Danny Vera het nummer Roller Coaster. (foto: Sander van den Berg)

Mercy John: ‘Je moet het nemen zoals het komt’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | John Verhoeven, beter bekend onder de artiestennaam Mercy John, staat aankomende zaterdag in de theaterzaal van Theater Markant. In de theatervoorstelling Let It Go Easy speelt hij met zijn band niet alleen liedjes van zijn twee albums, maar vertelt hij ook zijn verhalen achter die liedjes.

door Temmie van Uden

John is geen onbekende in het Udense. Hij woonde er een tijdje, voordat hij naar Veghel verhuisde. Sinds augustus mag hij na de coronaperiode weer met zijn band op pad, en zaterdag doet hij dus Uden aan met zijn persoonlijke show. “Ik heb mijn leven verwoord in mijn muziek”, vertelt de muzikant. “Mensen vinden het mooi om naar te luisteren en daarvan deelgenoot te zijn, of ze herkennen zichzelf erin. In februari ben ik bijvoorbeeld mijn vader verloren aan de spierziekte ALS. Dat is nog best vers. Ik heb ooit een liedje voor hem geschreven en dat heeft nu natuurlijk een extra lading. Ik heb ervoor gekozen om erg open te zijn over dit soort dingen, want ik heb gemerkt dat ik daarop de meest fijne reacties krijg van het publiek.” John groeide op in Erp. “Een dorpje waar niet zoveel te beleven valt, en we woonden ook nog eens op een boerderij. Vroeger had ik daar wel wat moeite mee en zette ik me daar tegen af, zo van: hier is niks te beleven, we kunnen niet op vakantie, en wat moeten we met al de dieren? Ik vond mijn wereld klein en had het gevoel dat ik die wereld moest vergroten. Dat ik muziek ben gaan maken heeft dan ook deels te maken met het feit dat muziek voor mij een middel en reden was om door heel Nederland te kunnen rijden.” Een deel van zijn liedjes gaat hierover. “Het is heel leuk om hierover te vertellen, want veel mensen weten niet hoe het is om op een boerderij op te groeien. Tegelijkertijd heb ik ook heimwee gehad naar die plek, want je bent toch verbonden met waar je bent opgegroeid. Wat dat betreft is het een beetje tegenstrijdig.”

Let it go easy
De naam van het album, ‘Let it go easy’, is een bewuste keuze. “Er staat sowieso een nummer op het album dat zo heet, en het heeft ook een achterliggende gedachte. Jaren hiervoor heb ik een vrij moeilijke tijd gehad, waarin ik een burn-out kreeg. Ik legde de lat heel hoog voor mezelf. Ik streef succes na en dacht toen dat als ik de lat hoog legde, dat zou leiden tot succes. Maar daar werd ik alleen maar ontevreden van. Daarin heb ik mijn mindset echt moeten veranderen. Let it go easy betekent letterlijk dat je moet berusten in het feit dat je niet alles voor het zeggen hebt. Wanneer het publiek een optreden heel tof vond, en jij zelf wat minder, so be it. Je kunt je druk maken over alles, maar je kunt beter je energie in andere dingen steken. Eigenlijk wil ik zeggen: je moet het nemen zoals het komt.” In de voorstelling komen de Americana van zijn eerste album, de wat stevigere liedjes van het tweede album én nieuwe liedjes samen. Wil je erbij zijn? Bestel dan kaarten voor 17,50 euro op markantuden.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Meer berichten