<p>Werk van Annita Smit.</p>

Werk van Annita Smit.

‘Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord’ bij Museum Krona

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | In samenwerking met het Bijbels Museum presenteert Museum Krona in Uden vanaf 23 oktober de cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord. Tijd en Eeuwigheid toont de monumentale papierkunstobjecten van Annita Smit in combinatie met nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters en biedt de bezoeker de ruimte een verstilde ervaring te beleven.

De tentoonstelling is te zien in de abdijvleugel van het museum, wat samen met de rijke collectie van Museum Krona een bijzonder samenspel oplevert tussen de bewoonsters (gebedszusters) van de abdij en hun waarden. De door het thema Tijd en Eeuwigheid geïnspireerde, driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit zijn gemaakt van ultradun, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – van gebruikte liedboeken en versleten Bijbels. Het werk typeert zich door subtiele en natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering. Elk werk lijkt te zijn opgebouwd uit minuscule en ragfijn gesneden stukken papier die door de wind op hun plek zijn gewaaid. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een - eveneens op dundrukpapier gedrukte - eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. De tentoonstelling in andere vorm is in de zomer van dit jaar gestart in de Kloosterkerk en het Escher Museum in Den Haag, en zal in februari 2022 doorreizen naar Museum Klooster Ter Apel. Tijd en Eeuwigheid is een productie en initiatief van het Bijbels Museum, dat reizende tentoonstellingen maakt met een link naar de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies.

Meer berichten