<p>Muzikanten Mario en Paco.</p>

Muzikanten Mario en Paco.

Expositie project ‘Mijn Straat’ bij Kunst & Co

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Zeven bevriende kunstenaars van singer-songwriter Mario van der Linden lieten zich inspireren door een van zijn songs. Dat leverde een project op dat sinds juli op tournee is gegaan en momenteel in Uden is neergestreken. Het begon in de herfst van 2019 aan de toog: het idee om een lied in een schilderij te vertalen. Die gedachte groeide al snel uit tot een serieus project.

Het lied Mijn Straat van Mario van der Linden verbeeldt herinneringen aan beelden uit zijn jeugd. Met de zin ‘Ik schilder mijn wereld…’ hebben de kunstenaars, op zijn uitnodiging, hun eigen verbeeldingen van dit lied gemaakt. In eerste instantie zijn er projectactiviteiten gepland in Oisterwijk, Uden en Tiel. Eind juli werd gestart met een schilderijenexpositie van 4 weken in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk, met daarbij optredens van Mario en vrienden. De uit verschillende delen van het land afkomstige kunstenaars zijn: Bert Megens (Tiel), Gerard Schilder (Rotterdam), Karin van den Elzen (Biezenmortel), Onny de Bont (Berkel-Enschot), Bozena Grykien (Tiel), Marie-Jose van der Linden (Den Bosch), Mario van der Linden (Tiel) en Alphons Arts (Gemert). Ad van Son heeft bijbehorende video’s gemaakt, te zien op onder andere YouTube en Facebook, die de verbeelding van dit lied weergeven.

Basisscholen
Naast exposities van schilderijen en muziekuitvoeringen in diverse samenstellingen over het thema Mijn Straat, zijn er ook vier basisscholen in Uden aan de slag gegaan met dit thema: OBS Camelot, De Palster, Aventurijn en De Zevenster. Kunst & Co heeft hiervoor de contacten gelegd tussen de basisscholen en de projectmedewerkers. Kunstenaars van het project hebben de kinderen in de klassen geassisteerd bij het werken aan de kunstwerken. De speciale kinderversie van het lied, geschreven om de kinderen te inspireren om ‘kunstwerken’ te maken over hun eigen woonomgeving, is op de scholen ook live gespeeld! De werken van de basisscholen worden vanaf 17 oktober, naast de schilderijen van de zevenkunstenaars, tentoongesteld bij Kunst & Co aan het Mondriaanplein. Naast de expositie van de kunstenaars en de leerlingen krijgt het project Mijn Straat een vervolg in een 4-tal wijken in Uden. Daarbij wordt samengewerkt met een kunstvakdocent van Kunst & Co en een afvaardiging uit de betreffende straten om de wijken door middel van kunst leefbaarder te maken. Om de cirkel rond te maken wordt in het derde onderdeel van Mijn Straat een documentaire gemaakt van een aantal senioren uit Uden, die al meer dan 50 of 60 jaar in dezelfde straat wonen of hebben gewoond. Zij gaan vertellen over ‘Mijn Straat van Toen’ en nemen ons mee terug in de tijd hoe de samenleving in een straat was. Deze documentaire krijgt een première bij Kunst & Co en wordt daarna getoond op de basisscholen om de kinderen van nu de verhalen van toen te laten zien.

Opening Expositie
De opening van de expositie is op zondag 17 oktober om 14.00 uur, en is te bezoeken tot 17 november, tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De muziekuitvoeringen van Mario van der Linden en vrienden zijn te beluisteren op zondag 17 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur, woensdag 3 november van 14.00 uur tot 16.00 uur en woensdag 17 november van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Meer berichten