Voorjaarsexpositie bij HoutBrox Uden

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Tijdens de presentatie van de voorjaarsmode is HoutBrox Uden aangekleed met hedendaagse kunst van een drietal kunstenaars. Deze kunstexpositie wordt verzorgd door de nieuwe kunstuitleen van Uden: Art Partner.

[image=303814]

Naast de lift hangen een aantal fraaie schilderijen van Jan van den Berg (Grave).
De schilder brengt ons naar een intieme en kleurrijke wereld. Bij het zien van zijn werken wordt men in de eerste plaats getroffen door de veelheid aan kleurtonen, die zijn werk als een puzzel in delen snijden. Hij verdeelt de composities door de blauwe- en groene tinten harmonisch tegenover de warme kleurtinten te plaatsen. Daarna beginnen de silhouetten op te vallen. Soms zijn het paren, soms meerdere figuren, meestal gekleed in lange feestkleding. Een ieder kan zich met de gezichtsloze figuren identificeren, waardoor de toegankelijkheid van het werk toeneemt. Zijn kleurgebruik is de laatste jaren positiever gestemd. Nieuw zijn de landschappen die Jan sinds een jaar schildert. Nog nergens vertoond.
Daarnaast staan bij de lift ook beelden opgesteld. De figuratieve beelden zijn afkomstig van de Belgische kunstenaar Jan Verschueren.
Verschueren maakt uit ijzer allerlei figuren en voorstellingen met veelal een humoristische ondertoon. Hij gebruikt daarbij allerlei (afval)materialen voor de afwerking van zijn beelden. Hoe roest mooi kan zijn. Hoe schoonheid kan roesten. Hoe constructief destructie is. Hoe chaotisch structuren zijn. Hoe structureel chaos is. Hoe men observeert en geobserveerd wordt. Hoe dicht grote idealen bij kleine kantjes liggen. Hoe anekdoten vereeuwigd lijken. Hoe eeuwigheden veranekdotiseren. Hoe humor is. Hoe dicht zwart bij wit ligt. Verschueren is een graag geziene kunstenaar omdat hij afwijkende kunst maakt, die bovendien bijzonder mooi is.
Onder de naam Het Mo’Ment maken Margriet Kappen en haar dochter Monique Nelson beelden uit steen. Het materiaal voor de abstracte beelden komt uit het Afrikaanse Zimbabwe en is bekend onder de verzamelnaam Serpertijn. Serpertijn kent vele kleuren en hardheden. Van groen tot bruin en paars. Daarnaast werken de dames ook met zwart speksteen. Speksteen is een zachte steensoort, maar de zwarte variant is zeer hard te noemen.
De beelden die Margriet en Monique maken zijn over het algemeen abstract met hier een daar een organische vorm. De beelden kunnen buiten worden geplaatst vanwege de juiste behandeling die het als laatste stap in het ontwikkelproces krijgt. De stenen worden in hun natuurlijke ruwe vorm uitgekozen en vanuit de vorm die de steen al heeft ontwikkelen de dames de grove lijnen van het sculptuur met hamer en beitel. Heeft het sculptuur zijn vorm, dan wordt deze verder in vorm gebracht met raspen. Uiteindelijk wordt het beeld met watervast schuurpapier geschuurd tot het glad is. Hierna volgt het verwarmen van de steen en het inboenen met bijenwas zodat het beeld zijn glans behoud. Als allerlaatste stap wordt het beeld op een sokkel geplaatst.

Speciaal voor deze expositie zijn de werken zowel te koop als te huur via Art Partner Kunstuitleen, Mondriaanplein (naast de VVV) in Uden. De huidige expositie is te bewonderen van 20 maart tot en met 11 april. Meer informatie kunt u ook vinden op www.artpartner.nl.

[image=303815]
Meer berichten