De vier kunstenaars in Zeeland.
De vier kunstenaars in Zeeland. Foto: Henk Lunenburg

Slingerartelier- en kunstroute brengt kunstenaars samen: ‘Mijn inspiratie komt uit mijn levenservaring’

Kunst en cultuur 942 keer gelezen

REGIO | Op diverse locaties toonden kunstenaars uit de gemeente Maashorst dit weekend hun werk. Vier kunstenaars exposeerden samen aan de Kerkstraat 63b in Zeeland: Georges de Groot, Jacques Versteeg, Rob van Doorn en Antoinette van der Velden. De expositieruimte is vakkundig ingericht en de getoonde werken geven een goed beeld van het werk van de makers. Hieronder meer over de kunstwerken van de vier deelnemers aan de Kunstroute.

door Henk Lunenburg

In de schilderijen van Georges de Groot worden speelse, kinderlijke geest en een gedurfde benadering van kleur en textuur gecombineerd. Door met acryl te werken creëert hij een wereld waarin grillige personages in levendige abstracte omgeving worden geplaatst. Kleuren overlappen elkaar in ruige combinaties die ‘street-art-college’ kunst voor de geest halen. “Mijn inspiratie komt uit mijn levenservaring”, zegt hij. “Dingen als verhalen uit de kindertijd, de monsters en feeën die de boeken die ik lees en de moeilijke tijden van mijn leven bewoonden.” Die inspiraties komen tot uiting in de interactie van stemmingen en tonen in zijn werk, resulterend in een complexe ervaring voor de kijker.

Jacques Versteeg
Jacques had een fulltimebaan in het boekenvak en samen met zijn vrouw een gezin van drie kinderen. Hij volgde de vijfjarige avondopleiding Academie voor Industriële Vormgeving (richting beeldende kunst) in Eindhoven. “Ik werd opnieuw geboren wat ik ervaarde als een rijkdom, samen met mijn gezin”, vertelt Jacques. “Leven vanuit je gevoel vind ik heel belangrijk, dat heeft alles te maken met authentiek zijn.” Hij probeert puur vanuit zijn innerlijk beelden op te roepen. In zijn werk staat bijna altijd de mens centraal, het gaat over lieve liefde, kwetsbaarheid en vergankelijkheid, maar ook over emoties zoals angst en agressie. “Daardoor kunnen mijn schilderijen hard en confronterend overkomen.” Schilderen is voor hem een gevecht met het materiaal, om het beeld zo te krijgen dat het klopt. “Het is niet altijd leuk en ontspannend, maar vaak is het gelukkig ook feest. Humor en relativering is voor mij essentieel in het leven. Ik hoop dat dit te zien is in mijn werk.”

Rob van Doorn
Rob fotografeert al vele jaren in verschillende, meer realistische, stijlen maar heeft zich de laatste 5 jaar toegelegd op een meer experimentele vorm van fotografie waarin door Technologische mogelijkheden meer ruimte is gekomen voor creatief abstract werk. “Als techneut weet ik deze benadering technologisch aan elkaar te koppelen waardoor de grens tussen fotografie en andere beeldende kunsten lijkt te vervagen”, zegt Rob. Hij is gefascineerd door deze ontwikkelingen wil laten zien dat kunst een actieve rol kan spelen in de acceptatie en beleving van de nieuwe werkelijkheid. Rob werkt voornamelijk vanuit een concept waar hij naar toe werkt. “Elk werk start altijd met het maken van een realistische foto van het onderwerp die daarna digitaal tot op de pixel niveau bewerkt wordt via speciale rekenmodellen, de algoritmen. Dit proces is deels stuurbaar, deels willekeurig. Het uiteindelijke beeld heeft dus altijd een onderliggende verborgen identiteit van de originele foto; je zou kunnen zeggen dat het de DNA is van de foto.”

Antoinette van der Velden
Gastvrouw Antoinette is in 2018 met eervolle vermelding afgestudeerd als kunstschilder aan de academie in Arendonk. Ze is vooral een materieschilder, houdt van structuren, van drama en gebruikt hoofdzakelijk olieverf waarin ze heel pasteus werkt. Antoinette experimenteert graag met diverse materialen en stijlen, vooral organische vormen; zeker geen diagonale lijnen, tenzij echt niet te voorkomen. “Ik maak abstracte en reëel-abstracte, maar naast het schilderen ben ik ook bezig met grafiek zoals litho, houtsnede, lino en droge-naaldets”, vertelt Antoinette. “Hierin volg ik nu de opleiding vrije grafiek op de Academie der schone kunsten in Arendonk.” Buiten haar werk op het platte vlak werkt ze ook in 3D met beeldhouwen, vooral in steen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant