Rockopera Jesus Christ Superstar in Markant

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - “Nee, niet de hoofdrol, dat is Judas. Ik speel wel de titelrol”, lacht Roan Raymakers, maar tijdens de rockopera Jesus Christ Superstar zie je hem helemaal niet vrolijk. “Ik weet ook dat het slecht afloopt”, lacht Roan weer. “Jezus weet wat er gaat gebeuren, hij kent zijn einde en dat moet je ook spelen.”

[image=304306]

De laatste week uit het leven van Jezus, door de ogen van Judas, daar gaat de Jesus Christ Superstar over. Het Boekelse koor Karakter bracht de rockopera sinds 2010 meerdere jaren op de planken, maar nu is het toch ook alweer maanden aan het oefenen. “We hebben dit jaar gezegd: ‘we gaan de kwaliteit opvoeren!’ Elk jaar dat je het doet, denk je dat het 100 procent ging. Als je het dan terughoort, denk je: dat had beter gekund en dat is niet conform de partiture. Hier hebben we wat gemist.”

Catwalk
Het podium van Markant is tweede paasdag gevuld met een rockband van zeven mensen, een orkest met 24 muzikanten en nog eens zestig zangers, zangeressen en solisten. “Voor het eerst in Markant hebben we een catwalk van een meter of vier de zaal in”, vertelt voorzitter Pim Wentink. “Zo kunnen de mensen van links en rechts kijken. Het publiek vindt het leuk dat je heel dicht bij komt.”

Flowerpower
De rockopera Jesus Christ Superstart stamt uit 1970, vertelt Roan. “Het verhaal speelt ook in de jaren zeventig. In 1970 vertellen ze het verhaal van 2000 jaar geleden. De kleding is van net na de flower-power hippietijd. Het was de eerste rockopera.” En een beroemde met bekende nummers als ‘I don’t know how to love him’ die al vaak vertolkt zijn. “Maar we laten ons niet leiden door anderen. We doen het op onze manier, zo goed mogelijk, met de middelen die we hebben.”

Uitzinnig publiek
Dat het de vorige keren al behoorlijk goed was, weet Pim. “Ik ga na afloop express naar de uitgang en vraag ‘en?’ ‘Grandioos!’ ‘Mooi!’. Zo langzamerhand kunnen we wedijveren met beroeps.”
De avond is geslaagd als het publiek publiek uitzinnig is, stelt Roan die zich dan op het podium helemaal in zijn element voelt. “Omdat je iets doet wat je graag doet en waar mensen dan kennelijk ook waardering voor hebben. Die geven ze terug en daar krijg je energie van. Dat is superleuk.”

Jesus Christ Superstar is tweede paasdag maandag 6 april om 20.30 uur te zien in de theaterzaal van Markant Uden. Kaarten kosten 22,50 euro.

[image=304305]
Meer berichten