Iconen in MRK

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Voor orthodoxe christenen zijn iconen tekenen van genade. Iconen zijn als een venster, een luik tussen hemel en aarde, een afspiegeling van het goddelijke mysterie. In het MRK Uden is vanaf zaterdag tot 6 april een expositie te zien iconen.

[image=282116]

Ook in Nederland worden velen geraakt door deze bijzondere categorie schilderkunst. Velen hebben iconen verzameld en een deel daarvan overgedragen aan musea. Het MRK bezit een omvangrijke verzameling van enige honderden iconen, geschonken door particulieren.
Hoogtepunten uit de collectie worden voor deze gelegenheid samengebracht met iconen uit de verzameling van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Beide musea geven daarmee invulling aan hun voornemen tot een meer intensieve samenwerking.
Daarnaast zijn er werken te zien van Niels Broszat, die met zijn hedendaagse interpretatie van iconen onlangs werd onderscheiden met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Vier van deze iconen zijn recent door het MRK aangekocht. In de moderne iconen van Niels Broszat klinkt de westerse kunstontwikkeling nadrukkelijk door. Een glimp van Matisse, Klimt en Bacon, het denken vanuit het platte vlak komt aan het licht. Oost en west komen samen.
Meer berichten