Vlucht naar Egypte in MRK

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – In het Museum voor Religieuze Kunst aan de Veghelsedijk 25 in Uden is van zaterdag 20 december tot 8 februari de expositie ‘Vlucht naar Egypte’ te zien. Door de eeuwen is de Vlucht van Maria, Jozef en het kindje Jezus naar Egypte veelvuldig voorgesteld. De prenten en schilderijen weerspiegelen hoe in de loop der tijd de visie op de natuur en de vluchteling verandert. Dankzij een groot legaat kan het MRK een overzicht van deze interessante ontwikkeling tonen.

[image=295796]

De oorsprong van de Vlucht is terug te voeren tot het evangelie volgens Mattheus. Wanneer de drie wijzen vertrokken zijn, verschijnt een engel in een droom aan Jozef. De engel waarschuwt hem om te vluchten naar Egypte omdat koning Herodes het Kind zou zoeken om het te doden. Na de dood van Herodes verschijnt de engel opnieuw aan Jozef, ditmaal met de boodschap om terug te keren naar het land Israël.

Oerbeeld
Tegenwoordig is de Vlucht naar Egypte voor velen het oerbeeld van de vluchteling en de pelgrim. In het verleden hebben kunstenaars de Vlucht ook verbonden met hun interpretatie van het landschap, de oriënt en de figuur van Jozef, die in de late middeleeuwen als een verlopen grijsaard en later als een zorgzame huisvader wordt neergezet. Voor de christenen in Egypte, de kopten, is de Vlucht naar Egypte een pijler binnen hun geloof. Het was in hun land dat de Messias onderdak vond. Zo wordt het thema de Vlucht naar Egypte telkens anders beleefd, geïnterpreteerd en verbeeld.

Legaat
De getoonde werken zijn afkomstig uit de collectie van de in februari 2014 overleden Frans van de Wiel van de Missionarissen van de Heilige Familie. De Heilige Familie heeft de verzamelaar Frans van de Wiel door de jaren heen geboeid. Deze passie heeft geleid tot een omvangrijke collectie prenten die hij in samenspraak met zijn congregatie heeft aangelegd en die recent aan het MRK geschonken is. Een selectie ervan wordt tot zondag 8 februari 2015 in het museum getoond.

Zie ook www.museumvoorreligieuzekunst.nl
Meer berichten