‘Musical zit tegen semi-professionele aan’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Muziek is onmiskenbaar dé rode draad in het leven van Liesbeth en Jo Schins. Het Udense echtpaar is nauw betrokken bij de Udense Musical. Jo als orkestdirigent en Liesbeth als zangcoach. Tijdens de voorstellingen zit Liesbeth aandachtig in de zaal. Te genieten, maar ook kritisch te luisteren naar de zangelementen. “De lat ligt heel hoog, we zitten tegen het semi-professionele aan.”

[image=294310]

Liesbeth (al voor de vijfde keer bij de Udense Musical actief) is al sinds ze afstudeerde aan het conservatorium in Maastricht (klassiek en lichte muziek) beroepsmatig met zang bezig. Ze was onder andere zangdocente bij MiK. “Muziek is alles voor mij en voor Jo. We staan er mee op en gaan er mee naar bed”, lacht ze. “Zang geeft me energie voor het leven. Door zelf te zingen, maar ook door anderen te hélpen zingen.”
In dat laatste geval zijn het momenteel de acteurs en actrices van de Udense Musical die garen spinnen bij Liesbeths muzikale talenten. “Ik begeleid de groep en zorg dat ze een bepaald niveau halen. Er zitten écht moeilijke stukken in de musical, zoals sommige meerstemmige liederen. Daarom kijken en luisteren we tijdens de audities al heel gericht. Het kan best zijn dat iemand de sterren van de hemel speelt, maar geen goede zangstem heeft. Of andersom natuurlijk. Daar moeten we soms streng in zijn.”

Semi-professioneel
De reden daarvoor, zo legt Liesbeth uit, is het niveau dat de Udense Musical nastreeft. “Dat niveau is echt hoog. Dat betekent ook dat we de acteurs moeten beschermen. Ze zingen een jaar lang zes uur per week en in deze fase zelfs nóg veel meer. Dat is een hele opgave voor je stem. Je hebt echt een zekere techniek nodig om die tijd door te komen, anders red je het niet. Bart (Stultiens, red.) en ik willen een bepaald niveau bereiken. En ik kan zeggen dat we op dit moment heel tevreden zijn. Langzaamaan zitten we met deze groep tegen een semi-professioneel niveau aan.”
Zelfs nu de reeks voorstellingen begonnen is, zit Liesbeths werk er niet op. “Ik zie alle voorstellingen. Ik maak aantekeningen, die ik de dag erna met de cast doorspreek. Soms pakken dingen op het podium toch anders uit dan je ze bedoeld had. Daar let ik als zangcoach op. Zodat het de dag erna wéér beter is.”

Kaarten voor de Udense Musical (‘Wij komen tezamen?’) kosten € 24,50, inclusief drankje en garderobe. Ze zijn te bestellen via de website van Theater Markant: www.markantuden.nl of aan de kassa van het theater.
Meer berichten