‘We doen het voor de ah’s en oh’s’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Net als de acteurs, muzikanten en alle andere betrokkenen bij de Udense Musical zijn ook de decorbouwers van de Udense Musical al maandenlang actief. In een loods in Uden bouwen ze acht maanden lang aan de decorstukken, ontworpen door kunstenaar Adri Frigge uit Sint-Oedenrode. De decorgroep bestaat uit zo’n 20 vrijwilligers die twee keer per week álles geven.

[image=290902]

De leden van de decorgroep komen op maandag- en donderdagavond bijeen. Echtpaar Rinus en Petra Michels en Hjalmar Andersen coördineren de groep. “Adri Frigge ontwerpt alle decorstukken, samen met regisseur Bart Stultiens. Per scene worden er schetsen en werktekeningen gemaakt en daar gaan wij mee aan de slag”, vertelt Petra.
In de decorgroep zijn de taken goed verdeeld. Zo zijn er een paar dames die het leeuwendeel van het schilderwerk voor hun rekening nemen, maar ook zijn er enkele technische koppen en handige werkers. Petra: “We hebben er echt een paar Willie Wortels bij, met een fenomenaal technisch inzicht. Zodra wij met z’n allen klaar zijn met ons werk, komt Adri voor de finishing touch. Adri met zijn toverkwast, noemen we hem. Zodra hij nog even schildert, komt een decorstuk ineens helemaal tot leven.”

Virus
De decorgroep is twee avonden per week actief. “Het is een virus”, legt Petra de niet-aflatende motivatie uit. “We zijn er allemaal mee besmet. Voor mij en Rinus is het leuk dat we samen met hetzelfde project bezig zijn. Overdag hebben we namelijk heel andere banen. En samen met al die vrijwilligers naar één en hetzelfde einddoel werken is heel mooi. We vormen één grote familie.”
Hoewel de leden van de decorgroep veel kunnen, ligt de lat dit jaar weer hoger dan voorheen. Misschien wel té hoog, denkt Petra wel eens. “Adri wil altijd de vorige editie overtreffen, het moet steeds mooier, groter, beter. Het is echt passen en meten om alle decorstukken straks in het theater te plaatsen in de ruimte die er is. Uiteindelijk moeten we natuurlijk wél snel van scene kunnen wisselen. Tijdens de vierde editie hadden we al uitdagende stukken, maar dit keer ligt de lat wéér hoger.”

Krenten
De krenten in de pap voor de decorbouwers zijn de uiteindelijke voorstellingen. “Wij zijn die mannetjes in het zwart die je niet ziet”, lacht Petra. “Wij zorgen voor het changeren: zodra het doek dichtgaat, plaatsen wij de nieuwe decordelen. Als het doek dan weer opengaat en we de ah’s en oh’s van het publiek horen, weten we dat ons werk geslaagd is. Daar doen we het allemaal voor.”

De kaartverkoop voor de vijfde Udense Musical (‘Wij komen tezamen?’) is inmiddels volop aan de gang. Kaarten (à € 24,50, inclusief drankje en garderobe) zijn te bestellen via de website van Theater Markant: www.markantuden.nl.
Meer berichten