Afbeelding

Publiek onder indruk van prachtig Grenslicht

Kunst en cultuur 126 keer gelezen
UDEN – Het verhaal van het Belgische Vluchtoord dat in de Eerste Wereldoorlog in Uden stond, is vanavond verteld. Met de première van Grenslicht in het buitentheater van Naat Piek is het Vluchtoord herleefd, hebben de vluchtelingen een naam en gezicht gekregen. Het publiek werd het stuk ingezogen door het mee te nemen op de vlucht. Regisseur Sofie van den Krommenacker is in haar doel geslaagd. Je kon de emoties voelen. Ontroering, spanning, humor en informatie. Kippenvelmomenten. Het zat er allemaal in.

[image=287300]

Buiten het theater begint het verhaal met de families Franq en Geeraerts uit het Belgische dorp Zemst. De moeders en hun beider dochters zijn bevriend, ondanks klassenverschil. Ze worden overvallen door de Duitsers vlak voor hun vlucht naar Nederland en het ondenkbare gebeurt.
Dan gaat de poort open en loopt het publiek naar het theater. Onderweg staan tv-schermen met beelden van vluchtende mensen en vertelt dochter Vonneke Franq over haar vriendschap met Kathleen. Halverwege ziet het publiek de gemeenteraad kibbelen over de vraag of Uden wel Belgen moet opvangen. En dan in het theater is het Vluchtoord. In beeld gebracht met een sober decor, maar functioneel. Knap gedaan.

Verlies
“Grenslicht is een verhaal dat er honderd jaar over deed om verteld te worden. Het gaat over verlies en hoe mensen hiermee omgaan”, zegt schrijver Gert-Jan Peeters. Hij heeft er jaren over gedaan om het te schrijven. Vanavond zag hij zijn droom tot leven komen.
Grenslicht gaat ook over het dagelijkse leven in een vluchtelingenkamp. Over hoop en uiteindelijk de bevrijding. Een stuk over de eigen historie, gespeeld door acteurs die soms het echte ‘Ujes’ spreken. Het is geen geschiedenisles, maar een prachtig uitgevoerd drama door een cast van bijna tachtig spelers, jong en oud. Het gaat ook over oorlog, maar slechts op de achtergrond. Het gaat over emoties, over littekens die mensen hebben opgelopen. Zware monologen worden afgewisseld met luchtige humoristische scenes en grappige taalvondsten.

Indrukwekkend
Regisseur Sofie van den Krommenacker was onzeker toen ze aan de productie begon: “Wie ben ik om een verhaal te maken over een tijd waarin verdriet, pijn en wanhoop heersen. Wat weten wij van onmacht, vluchten, huis en haard verlaten of zelfs verliezen van alles dat ons dierbaar is.” Het is haar, samen met de heel goed spelende acteurs van Naat Piek, wonderbaarlijk goed gelukt. Het publiek was zwaar onder de indruk en heel enthousiast.

Morgenmiddag is er weer een voorstelling. Dan komt ook burgemeester Henk Hellegers met speciale gasten uit België. Verder nog op zaterdag 6 en 13 september om 19.00 uur en zondag 7 en 14 september om 14.00 uur.

[image=287299]

[image=287298]

[image=287296]

www.naatpiek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant