Karikaturen en tragiek in De Stok

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Onder de regie van Sofie van den Krommenacker ging afgelopen vrijdag de voorstelling De Stok in première, gespeeld door de PNEMgroep van toneelvereniging Naat Piek. De vele toeschouwers genoten van een komisch, hilarisch en toch ook tragisch toneelstuk.

[image=238291]

De Pnemgroep bestaat grotendeels uit gepensioneerde acteurs met een jarenlange toneelervaring. In een nostalgisch decor, de vloer bekleed met tal van Perzische tapijten, speelden de acteurs een indrukwekkend spel.
De Stok is een tragikomedie geschreven door Ton Vorstenbosch over ouderdom en dementie. Over herinnering en hoop. Over leven en laten leven. De personages zijn stuk voor stuk karikaturen. “Zo is het stuk geschreven en daar torn ik niet aan. Als ik een geloofwaardig stuk had willen maken, had ik wel voor een andere tekst gekozen. Deze past perfect bij mijn bezetting. Bovendien, er is al zoveel tragiek in de zorg, er mag ook wel eens om gelachen worden”, zegt Sofie van den Krommenacker.
In een particulier verzorgingstehuis zijn zes ouderen tot elkaar veroordeeld om hun laatste jaren met elkaar te moeten doorbrengen. Alle bewoners hebben een verschillende sociale achtergrond. Op het podium zitten zij op een stoel, die aansluit bij hun personage.
Met ferme hand worden zij geregeerd door een dubieuze en verzuurde directrice en een ontevreden zuster. Ondanks onderlinge frustraties, rancune, gekat en chantage blijven de ouderen vechten voor behoud van waardigheid en verdraagzaamheid. Zij klampen zich vast aan de stok om te overleven, een van hun laatste zekerheden in het leven.
De voorstellingen zijn nog te zien op 8, 9 en 10 maart. Aanvang op vrijdag en zaterdag om 20:15 uur en op zondag om 14:00 uur. Entree: tien euro. Vestzaktheater Naat Piek, Pnemstraat 1 in Uden. of via 0413-261622.
Meer berichten