'Schooien voor een bijzonder monument'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
VEGHEL – De expositieruimte van het VKC in Het Raadhuis was afgelopen weekend gevuld met bijzondere schilderwerken, die allemaal iets te maken hadden met de Lambertuskerk. ‘Schilderen in de kerk’ moest geld in het laadje brengen voor de Veghelse monument.

[image=239589]

“Het is een mooie expositie, maar ik hoop dat we straks uitverkocht zijn, want daar gaat het om.” Riek van Stratum, pleitbezorger van de restauratie van de Lambertuskerk windt er zaterdagmiddag geen doekjes om. De getoonde werken in het cultuurcafé van Het Raadhuis zijn mooi om te bewonderen, maar het is nog mooier als ze allemaal van de hand gaan. De helft van de opbrengst is namelijk bestemd voor het restauratiefonds van de Lambertuskerk. En dat behoud van die kerk daar was het de kunstenaars gelukkig ook om te doen. Ze maakten hun werken vorig jaar tijdens het Slokdarmfestival, in en om de kerk. De expositie ‘Schilderen in de kerk’, die afgelopen weekend werd gehouden, vormt eigenlijk de formele afronding. Naast het werk dat tijdens het kunst- en cultuurfestival werd gemaakt vroeg de organisatie hen nog een eigen werk beschikbaar te stellen. Het publiek genoot van de diversiteit.
“Toon Ketelaars en ik zijn op dit moment misschien wel de grootste schooiers van Veghel”, meldde Van Stratum bij de opening met een lach, “maar we doen het voor een goed doel. Iedereen moet er van doordrongen zijn hoe belangrijk dit monument voor Veghel is en dat het geld keihard nodig is voor het behoud ervan.”
Tot aan het jubileumfeest van de Lambertuskerk op 19 en 20 oktober zijn er iedere maand activiteiten om aandacht te vragen voor de restauratie van de Cuypers-kerk.

Krijttekening
Aandacht was er ook nog even voor het wereldrecord dat Vic van Heeswijk vestigde tijdens het Slokdarmfestival. De Veghelse kunstenaar tekende in drie dagen tijd, met krijt, het grootste kunstwerk ter wereld op de straatstenen. De officiële erkenning van het Guinness Book of Records was er in de vorm van een certificaat. Misschien nog wel meer verguld was Van Heeswijk echter met het cadeau dat hij kreeg van Stan Doeleman. De ondernemer bood hem een foto in een bijzondere lijst aan. Deze was gemaakt van het hout dat Doeleman tijdens de recordpoging gebruikte voor een enorme lijst rondom de straattekening.

[image=239590]

[image=239591]

[image=239587]

[image=239592]
Meer berichten