Lachsalvo's tijdens laatste Cultuur Café Cuijk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
CUIJK – ‘Wat is de betekenis van de naam Cuijk?, ‘Wat is de titel van de cultuurnota?’ of ‘Hoeveel geld denkt de gemeente minder kwijt te zijn met de verbouw van de schouwburg?’, zo maar wat vragen waar Cuijkse politici vorige week danig mee worstelden tijdens de première van de Cultuur Quiz Cuijk.

[image=266117]

De vooral lichtvoetige kennistest vormde de afsluiter van een drieluik van het Cultuur Café Cuijk, het winterse uitstapje van de organisatie van het zomerse evenement ‘Cultuur aan de Maas’. Een experiment dat volgend jaar volgens medeorganisator Herman Van Rhee in 2014 vrijwel zeker een vervolg krijgt.
In een volgepakt café Marietjes Beurs schoven vrijdagmiddag ‘Kenners van Kuuk’ van acht Cuijkse politieke partijen aan tafel, om even later duchtig aan de tand te worden gevoeld door quizmaster Frank Dictus. Soepel, gevat en in een rap tempo schotelde hij de coryfeeën soms pittige vragen over cultuur, historie en over de politiek voor. Er werden historische foto’s getoond, maar de ‘Lolly kapel’ en ook een opname van het veelbesproken blote borstenkunstwerk in de Beeldentuin ontbrak niet. Raadslid Henk Siroen werd tijdens de ‘vertoning’ ervan geblinddoekt. Dit tot hilariteit van het publiek. Het was toch al een middag van kwinkslagen en lachsalvo’s.
Dictus zette het vragenspel naar zijn hand en greep af en toe terug naar de jury die, streng doch rechtvaardig, een oordeel kreeg te vellen over soms nogal twijfelachtige antwoorden. Ook de telling bijhouden bleek een hels karwei, maar er moest natuurlijk wel een winnaar komen. Het was uiteindelijk Joost Hendriks, de jonge CDA-lijsttrekker, die in een barrage D66-voorman Hans Kerskes versloeg en een grote beker in de handen kreeg gedrukt. Tot volgend jaar mag Hendriks zich ‘Het culturele licht van 2013’ noemen.
Meer berichten