‘Bij de Radetzkymars zijn rituelen voorbij'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
‘Wachten op de Radetzkymars...?’ is de titel van het Udens Oudejaarsprogramma dat in Markant Uden te zien is. Mart van Hoorn en Ankh van Burk maken deel uit van een werkgroep van vijf die al sinds het voorjaar van 2012 met de voorstelling bezig is.

[image=265028]

Zijn er ook vijf artiesten?
Ankh: “Nee, ik treed zelf niet op! Ik heb duidelijk gekozen voor organisatie, want er komt zo gruwelijk veel bij kijken.”
Mart: “De hele aanpak is anders dan tot nog toe gebruikelijk was. Voorheen werden mensen bij elkaar gehaald die iets konden en dat was best een leuk programma. Maar zo loop je wel het risico dat je elke keer bij dezelfde mensen aanklopt. We hebben het omgedraaid.”
Ankh: “Wij hebben als werkgroep eigenlijk alles bedacht en geschreven, maar de deelnemers hadden ook een eigen inbreng. Dit is het idee, kunnen jullie daar iets mee?”
Mart: “Het is een reeks van 19 acts die non-stop doorgaan. We beginnen met een open doek en we eindigen met open doek. Alles loopt in elkaar door.”

Doen er veel mensen mee?
Ankh: “In totaal werken bijna 40 mensen mee. Op het podium is er dans en zang, begeleid door een combo. De dansgroep Pure Energy is te zien en het Teugeltheater doet mee.
Mart: “Deze mensen met een verstandelijke beperking vormen een bijzonder element in ons programma.”
Ankh: “De zangers hebben ook een acteerrol om niet een al te grote cast te krijgen.”

Zingen ze bekende liedjes?
Mart: “Bij de onderwerpen die we bedacht hebben, hebben we actuele melodieën gezocht, en daar zijn teksten op geschreven. De muzikale arrangementen zijn gemaakt door Leo Raaijmakers. Hij is de muzikale schakel tussen werkgroep en combo dat onder leiding staat van Jacques Tichelaar. Doordat we veel tijd hadden, zijn er mooie dingen gemaakt waardoor de muzikanten nog enthousiaster werden.”

Met op zang de bekende namen?
Mart: “Nou, we zijn gaan rondkijken. Bij Volkel in Harmonie troffen we twee jonge zangers, Klaas Verstegen en Martijn van Grinsven.”
Ankh: “Dus die hebben we uit Volkel geplukt.”
Mart: “Ze zijn laaiend enthousisast. Per keer zie je ze groeien. Ook hebben we een heel jonge knul: Mitch Boef.”
Ankh: “Hij blijkt ook acteertalenten te hebben en dat kwam ons goed uit!”
Mart: “Drie zangers en drie zangeressen. Bij twee dames zijn we voor ervaring gegaan: Belinde van Bommel en Joyce van der Sangen. Een derde stem komt uit de Naat Piek omgeving, Elly Raaijmakers.”

Wat voor onderwerpen snijden jullie aan?
Mart: “Dat vertellen we niet, maar als je een lus maakt door de actualiteit van Uden …”
Ankh: “Ook die van de straat! We hebben in het dorp rondgekeken en verschijnselen gezien.”

Ik zag ergens een klok?
Ankh: “De klok is belangrijk. Het is een oud en nieuw element dat in het programma een permanente plaats heeft. Drie acteurs van het Teugeltheater zijn tussen de scènes door met die klok bezig.”
Mart: “Ze grijpen in omdat er iets met de klok aan de hand is of ze veroorzaken zelf een probleem.”
Ankh: “Het is hilarisch wat ze met de klok bedacht hebben.”

Is dat de rode draad?
Ankh: ”En de tradities van oud op nieuw.”
Mart: “Je zit snel in de sfeer van het op weg gaan naar het moment dat het nieuwjaar wordt.”
Ankh: “Vuurwerk, oliebollen, klokgelui, …”

Radetzky is toch van het nieuwjaarsconcert?
Ankh: “Ja, en dat hoort ook bij alle riedeltjes van oud op nieuw. Pas als we die horen, dan hebben we alle rituelen gehad. Ja, het skischansspringen komt daarna, maar voor een skischans hadden we teveel toestanden nodig, dus dat hebben we niet verwerkt.”

Kun je nog inspringen op laatste dag nieuws?
Mart: “Ja, we hebben een soort column die telkens terugkeert.”
Ankh: “Het gesproken woord! Er wordt een thema behandeld of een figuur.”
Mart: “We maken ook gebruik van multimedia. Belichting, beeld en film. Sfeermakend op de achtergrond en ook als onderdeel van een act.”

Moeten de wethouders vrezen…?
Ankh: ”Ze kunnen rustig blijven slapen, wat ze toch altijd al doen.”
Mart: “We hebben samen een soort van kwaliteitstoets ontwikkeld. Er mag van alles gebeuren, maar je mag nergens mensen beschadigen of te kakken zetten.”
Ankh: “Als je er zelf mee bezig bent, krijg je een soort van koker, maar alle teksten zijn eerst door iedereen bekeken.”

Het kan prikkelend en pijnlijk zijn , maar niet genant?
Ankh: “Niet eens pijnlijk.”
Mart: “Prettig confronterend, absoluut, maar zeker niet pijnlijk.”
Ankh: “Ze moeten ook maar afwachten of ze interessant genoeg zijn om genoemd te worden.”

Volgend jaar weer ?
Mart: “Nee, dat gaan we niet doen. Dat moet je ook niet willen”.
Ankh: “De eerste anderhalf jaar was redelijk relaxt, maar nu neemt het alles in beslag. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Ik zat van de week een keer om vijf uur ’s ochtends voor mijn computer. Er spookten zoveel dingen door mijn hoofd. Ik dacht, ik ga dat even wegschrijven, want ik slaap toch niet meer.”

Het Udens Oudejaarsprogramma ‘Wachten op de Radetzkymars...?’ is zaterdag 28 en zondag 29 december om 20.30 uur te zien in Markant Uden. Na afloop speelt BB-Cool op de afterparty. Kaarten kosten 17,50 euro.
Meer berichten