Conservator verrast door kunst in Peelse kerk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – Senior Conservator Léon van Liebergen heeft zich onlangs tijdens een bezoek aan de kerk van de H. Kruisvinding in Odiliapeel verbaasd. Hij zag er vier panelen hangen waar hij voorheen weinig aandacht aan geschonken had. “Ik heb ze in het verleden te slordig behandeld, maar nu ik ze nader heb bekeken, blijken het bijzondere werken te zijn.”

[image=261466]

“De vier panelen zijn bij nader inzien van de Udense beeldhouwer Petrus Verhoeven. De voorstelling is die van de vier evangelisten en hun symbolen. Zeer waarschijnlijk afkomstig van een preekstoel. Waar ze vandaan kwam is nog onduidelijk, maar ik denk uit het milieu van de Kruisheren. Mogelijk uit hun vroegere kapel die later vervangen werd door de huidige neo-gotische kapel. De stukken behoren tot het betere werk van Petrus Verhoeven (1729-1816) en ik dateer hen voorlopig op circa 1760. Zij hangen in de gang achter het hoofdaltaar waar zich ook nog twee kleinere altaren bevinden, opgesteld in nissen.”

Bossche school
De Kerk van de Heilige Kruisvinding is een kerk die is ontworpen door Jan de Jong volgens de filosofie van de Bossche School. De kerk is gebouwd in 1959. De eerste steen werd in 1958 gelegd. Sinds enige tijd heeft de kerk alleen nog een ‘kapelfunctie’.
Léon van Liebergen bracht de kerk in Odiliapeel een bezoek samen met een Duits gezelschap.
“Men was zeer onder de indruk van de ruimtewerking van de kerk en de onderlinge verhoudingen. Ook het materiaalgebruik leverde veel discussie op. De leden van de groep kwamen uit Xanten, Limburg an der Lahn, Trier, Wiesbaden en Frankfurt. Ze zijn allen verbonden aan musea, monumentenzorg of universiteiten.”

[image=239800]
Meer berichten