Knap werk in expositie Kunsthuis 2

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – De veertien Udense kunstenaars die exposeren in Kunsthuis 2 hebben knap en bijzonder werk geleverd. In het voormalige postkantoor aan het Mondriaanplein hebben zij een heel bijzonder kunstproject gerealiseerd. Twee historische gebeurtenissen vormen het uitgangspunt van deze tentoonstelling met de titel Uden Gastvrij. Het is heel boeiend om te zien wat er aan ideeën in zijn verwerkt.

[image=256245]

Het is 300 jaar geleden dat de Birgittinessen als vluchtelingen in Uden een klooster konden stichten omdat Uden een vrijstaat was van geloof en kerk. En het is bijna 100 jaar geleden dat tijdens de Eerste Wereldoorlog Belgische vluchtelingen in Uden werden gehuisvest op Vluchtoord.
In en rondom twee antieke grote boerenkarren creëerden de kunstenaars hun werk. Elke kunstenaar heeft uitleg gegeven over de diepere betekenis van het kunstwerk. Zoals Maarten van den Elzen die van achter naakt gefilmd, laat zien dat armoe geen gezicht heeft, of Sylvia Dekker die met een zelfportret laat zien hoe ze reageert op al het akelige nieuws over oorlogen. De werken hangen als archiefstukken in een grote hutkoffer. Een prachtig kunstwerk. Dat is ook het werk met hulpzoekende handen van Genoveef Lukassen. Jacqueline van Lieshout heeft een heel andere interpretatie en verwerkte het vluchtgedrag van de jeugd in een virtuele wereld van nu met collages van whatsapp teksten, oortjes enzovoorts.
Tot eind november is de tentoonstelling te bezoeken op zaterdagen en koopzondagen van 13:00 tot 17:00 uur. Op 15 september is de tentoonstelling extra open van 11:00 tot 17:00 uur vanwege het 300-jarige bestaan van de abdij. Gratis toegang. www.stuk-uden.nl

[image=256238]

[image=256240]

[image=256242]

[image=256244]

[image=256246]

[image=256247]
Meer berichten