Expositie Arnold van den Hoogen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
BOEKEL - Dochters Bertheke en Ton exposeren voor het eerst het werk van hun vader Arnold van den Hoogen (1910-1995). Het is een verrassend overzicht van zijn werk. Vooral ook de snelle schetsen, tot op bierviltjes toe. In de bibliotheek in Boekel is zijn oeuvre gedurende de maanden september en oktober te zien.

[image=256060]

Arnold is geboren in Volkel als molenaarszoon. Hij heeft altijd getekend en geschilderd, maar mocht van zijn vader dit niet als zijn beroep kiezen. Omdat hij ook muzikaal was, mocht hij als 11-jarige leren orgel spelen bij Karel van Maren in Boekel. Later werd hij zijn opvolger als koster organist van de St. Agathakerk. Zijn bedoeling was om als hobby te blijven tekenen en een portret per week af te leveren. Dat hield al snel op wegens drukte. Later schetste hij ook portretjes van bekende personen tijdens het Journaal. Deze studies maakte hij in enkele minuten, dikwijls zeer treffend.
Na zijn werkzame leven als winkelier belandde hij in het ziekenhuis. Daar tekende hij zijn hand, de bloemen, en als het kon de verpleegsters. Hij werkte op papier en doek, met potlood, pen, aquarel, krijt en verf. Steeds weer portretten van bekenden en onbekenden. Ook bekenden van tv, vooral gedurende de jaren´80. Na zijn pensionering schetste of schilderde hij graag vanaf de foto van een overledene als herinnering voor de familie. Ook zijn jong overleden zusje is gevat in koolpotlood, tekenpen, aquarel en verf. De uitdrukkingen van mensen zijn vaak sprekend. www.bibliotheeklagebeemden.nl
Meer berichten