Kamerkoor Musica Vocalis stopt na zondag

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Kamerkoor Musica Vocalis Uden houdt op te bestaan. Het passieconcert aanstaande zondag 25 maart zal het laatste optreden zijn. “We vergrijzen en er komen geen nieuwe leden bij mede omdat mensen niet meer opgroeien met klassieke kerkmuziek.”

[image=210056]

“Het enthousiasme en de kwaliteit van dit koor is nog steeds heel hoog, dat is altijd zo geweest”, stelt voorzitter Jan Schaapsmeerders. “We krijgen veel complimenten, maar we kunnen niet verder.” Want Musica Vocalis mag dan nog twintig leden hebben, enkelen van hen hebben hun afscheid aangekondigd. “Als het aantal leden terugloopt, komt er minder contributie binnen en kun je niets aansprekends meer neerzetten, waardoor je geen sponsors meer kunt vinden”, stelt penningmeester Ad van den Akker. “We lopen leeg, in kas en in koorleden.”
Hoogtepunten in het dertigjarige bestaan van het koor waren de passieconcerten die sinds 2001 jaarlijks gehouden werden. “De eerste Johannes Passion in de Petruskerk, dat was een hoogtepunt”, vertelt Ad. “Een kerk vol 500 mensen, een groot orkest met 18 mensen, vier of vijf solisten, ik stond bijna te janken van emotie, dat was geweldig! We hebben dat tien keer kunnen doen, maar de laatste keer waren er nog maar 50 mensen hier in de Samen Op Weg Kerk.”
Het laatst passieconcert wordt ook in die kerk gehouden, waar het koor nog wekelijks repeteert, op zondag 25 maart om 16.00 uur. Het koor wordt versterkt met een lector en drie muzikanten zorgen voor het instrumentaal intermezzo. Maandag 26 maart houdt Musica Vocalis op. Vorige week kregen de leden het besluit van het bestuur om te stoppen te horen. De leden moeten nog instemmen met het voorstel, maar dat lijkt een formaliteit. “We vallen in een diep gat en daar hebben veel koorleden moeite mee”, weet Jan. “Maar we willen niet verpieteren, niet wachten tot koor leegloopt, maar nu stoppen en het netjes afronden.”
Meer berichten