Expositie over Eerste Wereldoorlog in Uden

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – ‘Vluchten of vechten’ is de titel van een dubbelexpositie over de Eerste Wereldoorlog van Gerard en Franck Sonnemans. De twee helften ‘vluchten’ en ‘vechten’ van de tentoonstelling worden gescheiden door een ‘dodendraad’.

[image=210284]

De Eerste Wereldoorlog heeft beide broers geïnspireerd. Gerard Sonnemans schreef er het kinderboek ‘Vluchteling op de vuist’ over dat zich afspeelt in het Belgische vluchtelingenkamp dat in Uden op Vluchtoord gevestigd was. Het deel van de Boxmeerse kinderboekenschrijver bevat naast fragmenten uit zijn boek ook foto's, documenten en delen uit een authentieke film over het Vluchtoord. Daarnaast schetsen enkele panelen de historische achtergrond van de Eerste Wereldoorlog schetsen.
Die oorlog vormde een grote bedreiging voor veel mensen. “Vluchten of vechten zijn de twee oerinstincten als je bedreigd wordt”, vertelt Gerard. “Of wegwezen, of van je af bijten. ‘Vluchten is mijn deel. Mijn broer die kunstenaar is, beeldt uit wat er met je gebeurt als je van ‘Jan met de pet’ ‘Jan met de helm’ wordt en in een loopgraaf wordt gedumpt. Je bent niks meer, je wordt onmenselijk.”
Opvallend is de scheiding in de vorm van een ‘dodendraad’ waarmee de Duitse bezetters van België voorkwamen dat er gesmokkeld werd met Nederland. “Van Cadzand tot Vaals stond een twee meter hoog hek met prikkeldraad en 2000 volt. Die draad lag tussen het stukje vechten en het stukje relatieve veiligheid in Nederland.”

‘Vluchten of vechten’ wordt zondag 25 maart om 14.30 uur geopend bij Stichting C aan het Mondriaanplein in Uden. Gerard presenteert die middag tevens zijn boek ‘Vluchtelingen op de vuist’. De expositie is daarna tot en met 18 april te zien. Rond de expositie is er ook een educatief programma samengesteld. Zie ook de website

[image=209339]
Meer berichten