Afbeelding

Hoofdrol voor Sinterklaas in museum

Kunst en cultuur 68 keer gelezen
UDEN – Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden opent zondag 18 november zijn deuren voor Sinterklaasliefhebbers. Met de speciale expositie wordt ook tot en met 5 december een directe link gelegd met het Sinterklaashuis in Stichting C. Vanuit het Sinterklaashuis wordt de route met zwarte voetjes aangegeven naar het museum. Waar je bij een museum al snel denkt aan de geschiedenis van de goedheiligman, gaat het dit keer vooral om het feest, zoals het nu gevierd wordt, maar ook zoals het vroeger was.

[image=227542]

Voor de inrichting van het dit museum heeft Sinterklaas vier Pieten bereid gevonden. De pakpapierpiet laat een tipje zien van zijn bijzondere collectie. Deze Piet is al voor de oorlog gaan verzamelen en inmiddels is zijn collectie sinterklaaspakpapier zo imposant en beroemd dat grote musea delen van de collectie hebben getoond en landelijke dagbladen en tv-zenders er een programma aan hebben gewijd, waaronder Man bijt Hond. De kinderen gaan ook zelf pakpapier ontwerpen.
De filmpiet verzamelt oude films van Sinterklaas. Ontroerend is zijn film van de eerste intocht na de oorlog. We zien de Sint en zijn Pieten op een zeer eenvoudige trekschuit verwelkomd worden door een massa kinderen, blij en verheugd over alles wat zij van Sinterklaas gaan krijgen. Dat was in die tijd niet bijzonder veel.

Myra
De schilderpiet gaat terug in de tijd, naar de geboortegrond van de goedheilig man, naar Myra, waar hij ooit bisschop was en vele wonderen en goede daden verrichtte. Voor zijn reputatie als vriend van alle kinderen was zijn hulp aan de weduwnaar beslissend. Deze man zat in zak en as omdat hij zo arm was dat hij geen bruidschat had om zijn dochters uit te huwelijken. Toen Sinterklaas dit vernam, ging hij ’s-avonds bij zijn huis langs en gooide drie buidels met geld, voor iedere dochter een, door een raam naar binnen.
De liedjespiet heeft Sinterklaasliedjes verzameld. En natuurlijk betekent dat zingen bijj de film ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en bij de iconen ‘Sinterklaas, goed Heilig Man’. Het pakpapier herbergt tal van liedjes die de kinderen zelf kunnen ontdekken.
De genoemde onderdelen zijn speciaal bedoeld voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven vanaf 3 jaar en de groepen 1-2-3-4. Het bezoek neemt ongeveer 45 minuten in beslag en inschrijven is noodzakelijk. De belangstelling is groot. (Lees het hele artikel in het Udens Weekblad)
www.museumvoorreligieuzekunst.nl

[image=227541]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant