De Jonge: 'Kunst van de verleiding'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
OSS – Freek de Jonge is een van Nederlands beroemdste cabaretiers. Ruim veertig jaar zit hij al in het vak en heeft inmiddels vele tientallen shows op zijn naam staan. Zijn nieuwste voorstelling 'Circus Kribbe' noemt De Jonge in een gesprek met Weekblad Regio Oss 'één van mijn beste voorstellingen ooit'. De kerstvertelling staat zondag 9 december om 20.15 uur in Theater De Lievekamp.

Ondanks zijn respectabele leeftijd van 68 jaar is Freek de Jonge geen man om stil te zitten. Telkens weer blijft hij op zoek gaan naar iets nieuws en uitdagends. Circus Kribbe is een kerstvertelling, waarin een 'niet grappige dwerg' centraal staat. Waarom niet grappig? Dat komt aan het licht tijdens een verhaal, waar een humoristische noot uiteraard niet ontbreekt. Een circuspiste vormt het decor. Het circus, waar De Jonge zijn bewondering voor uitspreekt. "Een kleine, hechte groep die samen een prestatie neer moeten zetten. Ze werken onder druk en bij iedereen is er altijd prestatiedrang." De keuze voor een kerstvertelling is bewust gemaakt. "Een conference over de actualiteit vond ik niet zo uitdagend. Dit is iets anders en dat heb ik nodig om mezelf scherp te houden. Dat ik vooraf wat grappen maak, noem ik de kunst van de verleiding."

Toewijding
De voorbereiding op zijn voorstelling vergde veel tijd. "Het gaat dan om concentratie en toewijding. Of het moeilijk is? Dat kun je ook aan een wielrenner vragen die de berg omhoog gaat. Ik vind het heerlijk. Als ik ’s morgens wakker word, blijf ik soms een half uurtje langer liggen en ga ik nadenken. Of als het heel laat en stil is, komen die gedachten vanzelf. Het is stug doorwerken en veel lezen, maar een moeilijke periode vind ik het zeker niet."

[image=227523]

Perfectioneren
De reacties op de show zijn lovend. Zijn try-out voorstellingen gebruikte hij om punten te perfectioneren en te veranderen, maar nog steeds ziet hij verbeterpunten. De komende maanden reist hij met ‘Circus Kribbe’ door het land. Van Roermond tot Kampen en van Hoogeveen tot Oss, de kilometerteller gaat flink omhoog. "Een toer vind ik nog altijd prettig. Ik hou van reizen, van ons land en van op het podium staan. Anders hou je het echt geen veertig jaar vol." Meer informatie over de kaartverkoop op www.lievekamp.nl
Meer berichten