Directeur museum definitief weg

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Directeur Frederieke Jeletich-Visser van het Museum voor Religieuze Kunst heeft zelf besloten per 1 januari te vertrekken. Volgens voorzitter Frans Schmitz van het bestuur werd er nog naarstig gezocht naar fondsen om haar te kunnen blijven betalen, maar daar wacht de directeur niet op.

[image=198205]

Ze is eind 2010 naar Uden gekomen met de opdracht om de bedrijfsvoeringen van het Udense museum en die van het Noord Brabants museum op elkaar aan te laten sluiten. Maar die samenwerking ging helemaal niet door. Daarom is zij begonnen met de versterking van het museum als zelfstandig instituut in Uden. “En dat is gelukt. We wilden goede interactieve tentoonstellingen en andere mensen en instellingen aan het museum binden. Met Een weg van sterren over pelgrimage en Santiago en de Vorst(in) van de Maashorst hebben we nu al meer dan 13.000 bezoekers. Dat is 40 procent meer bezoekers dan vorig jaar.”
Het bestuur zoekt naar een nieuwe directeur bedrijfsvoerder. “We hadden gehoopt dat de provinciale subsidie structureel zou zijn, maar dat is niet zo. Er loopt een aanvraag en er wordt gewerkt aan een actieplan door de Vrienden van het museum. Die willen op een of andere manier hun bijdrage aan het museum verhogen. De beslissing van Frederieke is begrijpelijk. Er moet, plat gezegd, bij haar ook brood op de plank komen en ze moet zekerheid hebben. We konden haar misschien nog op projectbasis inhuren maar niet meer voor vier dagen. Wij werken nu aan dat gat in de begroting en gaan door. Er is alweer een grote tentoonstelling gepland en het programma van volgend jaar is al behoorlijk gevuld. Senior conservator Leon van Liebergen is bezig met de opzet van een grote Brigittatentoonstelling in 2013 als de abij van de zusters Birgittinessen 300 jaar bestaat. Er is dus nog heel veel te doen.”
Meer berichten