Kunstwerk van maden in de maak

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – In expositieruimte Fleskens is de Udense kunstenaar Anthony Litjes bezig met een bijzonder kunstwerk met de werktitel ‘Flies’. Vliegen zijn nog niet te zien, maar dat komt wel, want het kunstwerk begint met maden …

[image=185020]

“Leven is evolueren, veranderen en synergie en symbiose. In principe is alles eeuwig alleen de fysieke staat van organisme en materiaal verandert. Dat is eeuwigheid, in principe verlaat niets deze aarde alleen de vorm verandert van vast naar vloeibaar of gas en andersom. Alle dingen zijn tijdelijk op hun top van hun fysieke staat. Geboren, leven, dood. Na de voltooiing der dingen komt het verval. In het werk wat ik wil maken, zijn de maden de drager van het concept.”

[image=185021]

Het geluid van de maden versterkt Anthony met 9 versterkers en het beeld projecteert hij op een witte wand. De maden worden door de kunstenaar uitvergroot en bezoekers kunnen ze zo met andere ogen bekijken. “De maden en vliegen worden veelal geassocieerd met dood verrotting en de negatieve elementen van het leven. Terwijl zij juist de bron zijn van de verrijzenis van nieuw leven, maar dan niet zoals wij het zelf verwachten, maar meer volgens de regels van de natuur. De larven ruimen kadavers op, of zetten ze om in andere energieën en vormen het eind en begin van de voedselketen. De natuur overwint alles. Als wij stoppen met bestaan of cultiveren, dan neemt de natuur het weer over.”

[image=185022]

Expositieruimte Fleskens is in de zomerperiode elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Naast de installatie van Anthony Litjes is er ook nieuw werk te zien van Ton Fleskens en Marion de Goeij. De entree is gratis.

Meer berichten