’Historie uit de grond halen’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
OSS – Het Bergossterrein is de tweede plek, na Herperduin, waar jonge kunstenaars tijdelijk een kunstwerk mogen plaatsen van de gemeente Oss. Donderdagmiddag was wethouder Jules Iding aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk van Paul Segers.

[image=86709]

Op het braakliggende terrein aan de Bram van de Berghstraat, met op de achtergrond de nieuwe huizen met sheddaken, staat sinds kort een kunstwerk met de welluidende naam GHP07. Het is van de hand van de Eindhovense Paul Segers en hij geeft zijn kunstwerken geen naam, maar een vervolgnummer. Hij is één van de vijftien jonge kunstenaars die bij de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting een vijfdaagse workshop mocht bijwonen. Vervolgens mochten ze zich presenteren aan de gemeente Oss. Twee kunstenaars kregen daarna nog een opdracht voor het maken van een schetsontwerp, waarbij Segers de definitieve opdracht kreeg om zijn ontwerp om te zetten in een kunstwerk. Het is gemaakt van hout en stalen pijpen.

Inspiratie
Iding was benieuwd naar zijn motivering. ”Mijn inspiratie haalde ik uit de omgeving, door de bouwconstructies en de Osse cultuur. Het Bergossterrein draagt veel geschiedenis, dat behouden moet blijven.” Hij vervolgt: ”Mijn kunstwerk is als een installatie, een pomp die de historie uit de bodem haalt en via dikke kabels als slangen naar een groeibed brengt.” Het kunstwerk is ’s avonds verlicht en springt aan als er iemand langs loopt. De lampen branden afwisselend fel of zacht, wat een pompende beweging geeft. Segers werk blijft tot 1 juli staan, dan gaat het bouwbedrijf hier aan de slag. Waar het object daarna naar toe gaat is nog niet bekend, maar zowel de wijkraad Centrum als Schadewijk hebben al belangstelling getoond.
Meer berichten