Raad geeft Markant over aan ‘de markt’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – Als een vis die steeds verder een fuik binnenzwemt en niet meer terug kan, zo omschreef Spencer Zeegers dinsdag de gemeente Uden in zijn plannen de exploitatie van Theater Markant over te geven aan ‘de markt’ die daarmee een nieuwe evenementenhal winstgevend kan gaan maken. De rest van de raad ziet echter de gemeente meer als de visser die juist profiteert van de fuik.

,,We jagen een spook na dat er helemaal niet meer hoeft te zijn”, preekte Spencer Zeegers. ,,Is er wel behoefte om zo’n ding te vullen?! Een kleine zaal hebben we met Naat Piek, voor evenementen hebben we de tennishal.”
Nou, Joke de Lange is wél voor: ,,Dat tenniscentrum is onwijs ver uit de buurt. Daar stuur ik mijn kinderen niet naar toe. Het ‘Cultureel Plein Markant’ is heel goed voor Uden.”
De meeste partijen in de Udense raad zien de evenementenhal in combinatie met Markant wel zitten. Met name ook omdat dan het gesteggel over de subsidie voorbij zal zijn: ,,We geven de zorgen aan een ander”, stelde Ellen Alofs van het CDA. ,,We zijn blij met de nieuwe evenementenaccommodatie! Het komt op een mooie plek, …. waarschijnlijk.”
Ze zei er nog gauw dat woord ‘waarschijnlijk’ achteraan, want wie de evenementenhal mag gaan bouwen, moet nog een open race lijken. Maar dat Cor van der Heijden torenhoog favoriet is, dat is de raad wel duidelijk. Alleen het feit dat de gemeente met een ‘natte vinger’ 1,5 miljoen wil investeren in Markant, daar vielen veel leden van de raad over. De SP natuurlijk ook, maar Spencer Zeegers wil vooral niet dat ‘de markt’ Markant in handen krijgt: ,,Geloof me, de financiële zorgen gaan niet voorbij, ze komen alleen in een andere vorm terug. Kijk naar het zwembad, waar de je nu drie keer zo veel moet betalen voor een kaartje. De markt kent geen moraal. De markt heeft één doel, dat is winst maken.”
Hij preekte tegen dovemansoren. ,,Zonder markt krijgen we een communistisch stelsel”, vond Ellen Alofs. ,,U bent erg negatief”, zei Ingeborg Geurts van Jong Uden. Zij wil graag een evenementenhal naast Markant: ,,Want dan maken we Uden nog mooier en beter, dan komen er nog meer vissen naar Uden en is het nóg fijner zwemmen!”

[image=92188]
Meer berichten