Burgermoeder heeft wat met Moeder Anna

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – Burgemeester Joke Kersten heeft wat met een beeld van Moeder Anna-te-Drieën. Toen ze burgemeester was van Broekhuizen stond het beeldje van de vroegere kapel van het gehucht Oijen, in de raadzaal. ,,Elke keer als ik daar zat, keek zij me op de vingers. Dan krijg je wat met zo’n beeld. Ik vond dat het weer ‘ns tijd werd voor een expositie in het museum en deed de suggestie om die over Anna te laten gaan. En nu mag ik ‘m openen als afscheidscadeau.” De tentoonstelling is te zien van 28 maart tot en met 7 juni.

[image=92961]

De verering van de Heilige Anna, de moeder van Maria, behoort tot de meest opmerkelijke devoties die Europa gekend heeft. De climax van deze verering ligt rond het jaar 1500. Anna wordt dan niet alleen vereerd als de moeder van Maria, zij is ook de legendarische grootmoeder van een groot nageslacht compleet met apostelen en heiligen. Talrijke overgeleverde beelden en teksten uit die periode getuigen nog steeds van de omvang die de cultus rond Anna ooit heeft aangenomen.
In het Museum voor Religieuze Kunst wordt de nieuwe tentoonstelling aan deze christelijke ‘oervrouw’ en de devotie tot haar gewijd. Topstukken uit binnen- en buitenland, uit museale en particuliere collecties zijn bijeengebracht om het verhaal van Anna door de eeuwen heen te tonen. Ook het beeld van de raadszaal van Broekhuizen is daarbij. De burgemeester mag het beeld voor de tentoonstelling zelf uitpakken.
Onder brede lagen van de bevolking blijft Anna het symbool van en voor vruchtbaarheid. Vele vrouwen richten zich tot op de dag van vandaag blijvend tot haar met het verzoek om een echtgenote en nageslacht.’Naar Sint Anneke voor een Manneke’ luidt een bekend gezegde. Levende bedevaartsoorden, speciaal op de feestdag van Anna op 26 juli, zijn nog altijd de Brabantse gehuchten Molenschot en Koolwijk (bij Herpen) en het Limburgse Blitterswijk.
[image=92962]
[image=92963]
[image=92964]
Meer berichten