Burgemeester opent 'haar' Annatentoonstelling

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – Het was zowel voor Leon van Liebergen, directeur van het Museum voor Religieuze Kunst als voor de nog net in functie zijnde burgemeester Joke Kersten een heugelijke dag. De opening van de tentoonstelling over Moeder Anna die de burgemeester mee heeft samengesteld, werd enorm druk bezocht. De kapel van de zusters Birgittinessen was te klein voor al de belangstellenden.

[image=94011]

Tijdens de opening zong Astrid Kouwenberg het Ave Maria en het Annalied. Van Liebergen was zichtbaar opgetogen met de grote opkomst. Natuurlijk doet hem dat deugd na alle publiciteit over de dreigende sluiting van het Udense museum. Ook zuster Karin, de overste van de zusters Birgittinessen straalde bij het zien van zoveel volk. ,,Als iets in nood is, komen de mensen er juist op af”, meende een bezoeker van de tentoonstelling. Onder de genodigden was oud voorzitter van het bestuur mevrouw Catherine Andriessen en gemeentesecretaris Jeroen Smarius die onlangs de taak op zich nam om ,,het museum in moeilijke tijden naar een veilige haven te loodsen”, zoals burgemeester Joke Kersten zei in haar openingswoord. ,,Ik zou niks erger vinden als wanneer ik na mijn afscheid het museum niet meer in Uden aan zou treffen.”
Zij had als burgemeester van Broekhuizervorst tijdelijk een Anna beeld in de raadzaal staan. Het was uit een kleine kapel in het gehucht Oijen gehaald omdat het daar niet meer veilig stond. Later is het in de kerk van het dorp gezet. Sindsdien ‘heeft burgemeester Joke Kersten wat met moeder Anna’. Daarom kwam ze op het idee van deze tentoonstelling. Hoe in de loop der tijden de devotie tot Anna zich ontwikkelde en hoe zich dat vertaalde tot een geheel eigen, meer volkse beeldtaal en in rituelen, is te zien in de expositie. Deze is nog te zien tot en met 7 juni
Meer berichten