‘Voor god en vaderland, in die volgorde’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – “Voor god en vaderland, in die volgorde”, lacht pastoor Van Osch die net als burgemeester Hellegers lid is van het ‘nieuwe’ Sint Barbara en Sint Lucia gilde. Een vaandel had het ontwaakte Udense gilde al, een altaar in de Petruskerk komt eraan, maar vrijdag poseerden de leden van het gilde bij de Petruskerk in hun nieuwe pakken.

[image=118977]

“Uden is een modern gilde met een oude traditie”, verklaart deken-luitenant José Huisman de, voor een gilde, toch zeker modern ogende pakken. “We hebben bewust gekozen om geen rokjes te dragen, want we staan bewust in deze tijd. Rokken zijn heel mooi, maar dan moet je naar lang en dat vonden wij, vrouwen onder elkaar, niet erg praktisch.”
De pakken zijn gemaakt door Diny Daandels uit Mariaheide. “Maar geboren in Uden”, vertelt José Huisman er meteen bij om ogenschijnlijk elke verbintenis met Veghel te vermijden. “De kleuren zijn blauw en rood en daar zijn we ook aan gebonden vanwege onze schutspatronen Barbara en Lucia. We dragen rood, wit en blauw en vertegenwoordigen zo niet alleen kerk, maar ook het vaderland.”
Maar God gaat voorop en het gilde-altaar komt dus niet in het gemeentehuis, maar in de Petruskerk. Daar krijgen de vaandels hun plek. Deken Hidde Nota gaat in het museum bij Leon van Liebergen kijken of er nog beelden zijn van de patronen: “Barbara is een hele bekende onder de gildes, dus daar zijn wel beelden van. Lucia is iets minder bekend, maar des te mooier.”
Het gilde wil in maart ‘kerkelijk ontwaken’ en hoopt voor die tijd ook trommelaars en vendeliers opgeleid te hebben. “Daarvoor hebben we jonge mensen nodig”, vertelt deken Nota: “Vendelen, schieten met kruisboog, trommelen, dat zijn activiteiten die de jeugd graag doet! Wie wil kan zich melden bij onze deken-schrijver Peter Berents, telefoon 269080.”
Ze zijn blij, de 25 gildeleden met hun nieuwe pakken en met de hoeden van Boy de Winter. “Ze zitten echt lekker”, vertelt José Huisman die verwacht dat de pakken lang meegaan. “Maar niet levenslang, want dan moeten we wel héél oud worden.”

[image=118978]

[image=118979]
Meer berichten