Heiligenspreekuur in Religieus Museum

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - De katholieke kerk viert 1 november het feest van Allerheiligen. Het Museum voor Religieuze Kunst staat stil bij deze kerkelijke feestdag. Op zondag 1 november opent ‘de hele Santenkraam’; een kleine expositie van meer dan 500 voornamelijk 17de en 18de eeuwse santjes; devotieprenten waarop een heilige is afgebeeld. De dag zelf zijn er activiteiten, die betrekking hebben op het feest dat alle christelijke heiligen eert.

[image=117999]

Conservator-directeur Léon van Liebergen beoordeelt zondag 1 november door de bezoekers meegebrachte heiligenbeelden en andere heilige voorstellingen. Kunsthistoricus Suzette van ’t Hof houdt ‘heiligenspreekuur’ en vertelt o.a. welke heilige het beste bij de bezoeker past, op grond van zijn of haar naam of geboortedag, VII Heilige Sacramenten uit Voorburg, gespecialiseerd in religieuze kunst, verkoopt heiligenbeelden, Altmezzo Astrid Kouwenberg en haar begeleider Jan de Laat brengen diverse liederen ten gehore, De publicaties van het MRK met betrekking tot heiligen zijn deze dag tegen gereduceerd tarief, te koop. Het museum trakteert op minder heilige boontjes bij de koffie.
De mooiste prenten zijn voor deze kleine expositie geselecteerd. De kwetsbaarheid van de vaak met de hand ingekleurde prenten en hun gevoeligheid voor licht, maakt dat de ‘santjes’ slechts korte tijd te zien zullen zijn. Na 15 november verdwijnen de prenten weer voor langere tijd in de kasten van het prentenkabinet. ‘De hele Santenkraam’ wordt omringd door een groot aantal reliekhouders waarin de meeste heiligen in minuscuul kleine botdeeltjes lijfelijk aanwezig zijn.
Meer berichten