‘Het Luisterbos’ in de bossen bij Naat Piek

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - “Via de kunst naar de natuur kijken”, zo omschrijft Marc Isphording ‘Het Luisterbos’. Hierin is iedereen drie dagen welkom om tijdens een korte wandeling door de bossen bij Naat Piek ‘geluidssculpturen’ te ontdekken. Het Luisterbos is een deel van het Herfsttheaterspoor dat van vrijdag 30 oktober tot en met zondag 1 november ook diverse voorstellingen omvat voor jong en oud.

[image=117875]

“Nee, er is geen verborgen agenda”, lacht Marc Isphording. “Als mensen maar plezier in het bos hebben, is het goed. Als mensen alleen lekker willen wandelen, prima, maar de vreemde objecten die je onderweg in het Luisterbos tegenkomt, kunnen je op een andere manier naar de natuur laten kijken!”
De objecten zijn geluidssculpturen. Lichtblauwe constructies waar geluiden uit komen. Muziek, vogels of dieren én een gedicht van Maarten van den Elzen. Niet zomaar een gedicht, maar een ‘haiku’. “Haiku is een Japanse dichtvorm”, legt Marc uit. “Drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Een klassieker is ‘o oude vijver, een kikker springt van de kant, geluid van water’. Een haiku gaat altijd over de natuur en geeft een impressie. Je gaat er in op in de natuur, alsof je zelf onderdeel bent van een gebeurtenis op een bepaald moment. Het is een moment van verstilling, van concentratie. In het Luisterbos ga je door de haiku en door de andere geluiden op een andere manier naar de natuur om je heen kijken.”

Herfstdrama
De natuur in de herfst past prima bij het Herfsttheaterspoor, vindt Marc: “De herfst is het mooiste jaargetijde voor theater. Het licht en de kleuren zijn het mooist, de natuur sterft maar wel met de belofte terug te komen. De herfst is ook dramatisch. De eekhoorn verstopt zijn nootjes en vindt ze nooit meer terug, onder de bladeren gebeurt van alles en die sfeer trekken we door in het Herfsttheaterspoor.”
Vijf voorstellingen kent het Herfsttheaterspoor. Op vrijdag om 14.00 uur is er een muzikale voorstelling ‘Verknipte zangeres’ voor kinderen vanaf 4 jaar met aansluitend een knutselworkshop en een wandeling met de IVN. Zaterdag om 19.00 uur staan insecten centraal in de voorstelling Spinder voor kinderen vanaf 8 jaar met daarna filmpjes maken met jezelf en insecten in de hoofdrol.
Zondag 1 november om 11.00 uur begint een workshop voor kinderen vanaf 2 jaar die zich verkleden en zich inleven in de insectenwereld.
Voor volwassenen begint om 12.00 uur de ‘Haiku-special’. Twee korte films en een lezing van Madelon Hooykaas. Marc: “Zij was de eerste westerse vrouw die een klooster van Zen boeddhisten mocht bezoeken en over haar ervaringen komt ze vertellen aan de hand van mooie foto’s.”
Om 16.00 uur tenslotte vindt een speciaal poëzieconcert plaats rond van Maarten van den Elzen samen met het speciaal daarvoor uit Spanje overgevlogen Ensemble Barcelona Nova Música onder leiding van Christiaan de Jong.

‘Haikoekjes’
Het Luisterbos is drie dagen lang van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Een gratis plattegrondje is af te halen bij Naat Piek, waar op zondag een theehuis is ingericht door Theehuis Fluitenkruid uit Dreumel met als delicatesse o.a. de ‘haikoekjes’.

Meer weten, kijk op www.theaterspoor.nl.
Meer berichten