Jongeren Naat Piek imponeren met The Wave

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN – In Vestzaktheater Naat Piek ging vrijdag de productie The Wave in première. De zaal was uitverkocht en het publiek had hoge verwachtingen. Het verhaal begint met een gewone dag op een doorsnee middelbare school: er zijn groepjes, er wordt gekletst, gelachen en geklierd, heel herkenbaar allemaal.

[image=116063]

Dan begint de geschiedenisles. Het nazisme komt aan bod en de leraar vertoont fragmenten over de Jodendeportatie, de 'Endlösung' en de wreedheden in de concentratiekampen. Wanneer de leraar zegt: “Niet wat je noemt een toffe film” is dat zeer zwak uitgedrukt. Dit deel is echt niet geschikt voor jonge bezoekers onder de twaalf jaar. Ook de leerlingen zijn zichtbaar onder de indruk. Voor de film begon zaten ze te klieren, maar nu heerst er een heel andere stemming. In de pauze zijn ze weer in hun gewone doen, niet wetend wat hun boven het hoofd hangt. Leraar Frank de Belder is geïnspireerd door de vraag van leerlinge Marjan, die niet snapt dat duizenden mensen zich blindelings lieten leiden door één man. Hij start een experiment om de leerlingen te laten beleven hoe dat kan. Om te beginnen brengt hij de leerlingen enkele beginselen van discipline bij. Dit heeft de meeste invloed op Willy. Zij zat in de eerste les nog te slapen, maar dit doet haar iets. Ze is geïnteresseerd en gretig. Ook de andere leerlingen pikken de discipline op, gevolgd door de begrippen solidariteit en actie. Deze drie vormen de pijlers van de nieuwe groep 'The Wave'. De leerlingen vormen één front en de paar mensen die kritiek hebben worden buitengesloten en monddood gemaakt. De Wave-leden gaan zich ernaar gedragen en kleden. Wanneer The Wave zich vormt en groeit, krijgt het publiek een overweldigend gevoel: aan The Wave valt niet te ontkomen.
The Wave laat een onuitwisbare indruk na. De belevingen van de leerlingen, in het begin ontspannen en lol trappend, daarna geschokt, dan gedreven en later geconfronteerd met de duistere kanten van zichzelf, zijn voelbaar in de hele zaal.
Thom Willems speelt Frank de Belder, een heel herkenbare docent geschiedenis: soms wat uitgeblust, dan opeens gegrepen door een reactie van de leerlingen. Wanneer hij les aan het geven is, heeft hij enorme stukken tekst. Alleen het onthouden al moet een hele klus zijn, maar er dan ook nog mee spelen en reageren op het gedrag van de leerlingen, dat is echt klasse. De rol van Willy wordt indrukwekkend gespeeld door nieuweling Anniek Weber. De metamorfose die dit personage doorloopt zet zij prachtig neer. Haar tegenpool wordt gespeeld door Eva van Boxtel. Zij speelt een kritische en hartstochtelijke Marjan.
Het is niet allemaal kommer en kwel. Zoals op alle scholen zorgt het verschil tussen de leerlingen voor afwisseling. Zo heb je ook Alex, een stoere meid die graag de draak steekt met alles en iedereen. Rosie van Amsterdam leeft zich heerlijk uit om hier een grappig en brutaal type van te maken.
Kortom: The Wave is een bijzondere voorstelling die je meeneemt naar een – waar gebeurde - geschiedenis die je aan het denken zet en niet snel meer vergeet. The Wave wordt volgend weekend nog gespeeld: 16, 17 en 18 oktober om 20:15 uur in Vestzaktheater Naat Piek aan de Pnemstraat 1 in Uden. De entree bedraagt € 8,00. Het is aan te raden om te reserveren. Dit kan via of telefonisch via 0413 261622. Meer informatie via www.naatpiek.nl.
Meer berichten