het boek 'Van groowet nòr klèèn in ut Újes'.
het boek 'Van groowet nòr klèèn in ut Újes'.

Nieuw boekje over het Ujes dialect verschijnt binnenkort

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Er verschijnt op 8 februari een nieuw boek over het Ujes dialect, uitgegeven door de Stichting Uden in Geschriften. De titel van het boek is 'Van groowt nor kleen in ut Ujes - De onverwachte rijkdom van de Ujese verkleinwoorden'.

De werkgroep 'Dialect' van de Heemkundekring Uden heeft een boekje samengesteld over verkleinwoorden in het Udens. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van de werkgroep onder leiding van Chris van Haandel kwam men er achter dat er in het Udens dialect in totaal zeventig klankveranderingen plaats kunnen vinden als van een woord een verkleinwoord wordt gemaakt.
Het boekwerkje is verdeeld in twee delen. In deel één staan de regels met allerlei voorbeelden en wordt er uitgebreid uitleg gegeven over de tientallen klankvariaties. In deel twee staat een uitvoerig overzicht van een groot aantal woorden met hun verkleinwoorden.

Het boekje is verluchtigd met grappige illustraties van de hand van Mari van de Rijt. Het wordt op 8 februari officieel gepresenteerd tijdens de Baggemèrt in de grote tent van de Knoerissen op de Markt. Vanaf die dag is het voor 6 euro te koop bij de boekhandels Bert van der Heyden en Edele Brabant.

Meer berichten