Ruizzz Feezzzt vrijdag in De Pul

  •   keer gelezen   Muziek
UDEN – Verstopt in een schapenschuur repeteert Ruizzz. Ik was er al eerder in 2007 vanwege het vijfjarig bestaan en vrijdag viert Ruizzz in De Pul het 10-jarig bestaan. “Ja, dat vijfjarig bestaan was meer een excuus om een feestje te vieren, maar nu bestaan we wel officieel ongeveer 10 jaar!”

[image=278358]

De mannen van Ruizzz kijken even rond. “Ja, de eerste foto is van 2004!” Van elke optreden heeft de band namelijk een foto aan de muur geprikt. “We hangen nog niet vol, maar we komen een heel eind”, ziet zanger Jeroen. “Over het plafond gaan we waarschijnlijk verder.”

Want hoeveel optredens hebben ze in tien jaar gehad.
“Tel ze even!”, lacht Jeroen, maar het zal rond de driehonderd zijn. “Plus nog wat kleine pro deo-dingen die er niet bijhangen.”
“Zaterdag is ons driehonderdste optreden”, lacht bassist Klaas.

Het leukste optreden?
Die keer dat drummer Lowie in Mill een mooie vrouw op zijn schoot had is prachtig, weet Jeroen: “Of in Wageningen met crowdsurfende gitaristen en een ontploffende tent met een paar honderd studenten, dat was helemaal geweldig.” Ook een hoogtepunt waren de theatervoorstellingen van afgelopen jaar. “Het ging niet alleen over de muziek, maar ook over het verhaal dat we vertelden.”

Het verhaal is dat Jeroen vroeger de casanova van de band was.
“Vroeger?!” joelt de rest. Toetsenman Nico lacht: “Toen hij nog geen vriendin had, ging hij op de terugweg zijn telefoon bekijken: ‘goh waar zal ik vanavond eens slapen?’”
Jeroen haalt zijn schouders op. “Ik kijk nu nog wel vaak op mijn telefoon, maar dan of de kinderen al op bed liggen.”

Verandert het rock-’n-roll leven als je huisvader bent?
“Nee, niet echt. Het rock-’n-rollleven begint als je hier binnen komt, je spullen inlaadt en met zijn allen in het busje stapt. Dat doen we nog steeds: met zijn allen in één busje en dan karren we naar het optreden. Opbouwen, spelen, afbreken en in het busje weer terug. Als alles is uitgepakt en je hier weggaat, dan houdt het rock-’n-rollleven op.”

Wat is dat rock-’n-roll gevoel?
“Niet de sex!”, weet Nico. “Het knusse, het gezellige, het samen iets leuks maken”, meent Jeroen. Klaas knikt: “Het avontuur met elkaar. We moeten het samen zien te klaren en dat is elke keer de uitdaging. Elke keer een feestje maken voor degene die jou inhuurt!”
Jeroen blijft het leuk vinden: “Dát is rock’n’roll en niet die gillende vrouwen en die slipjes. Da’s wel leuk, maar mensen blij maken, vind ik écht leuk!”

Is tien jaar Ruizzz onderhand een overdosis?
“De mensen blijven toch komen en we zien elke keer nieuwe mensen”, vertelt Jeroen. “We krijgen ook op verschillende plekken de kans te spelen”, voegt Klaas toen. “In Markant waren we heel anders Ruizzz dan op een podium bij de kermis. Dat maakt Ruizzz aantrekkelijk. En dat we met veel enthousiasme op het podium staan.”
Maar soms speelt Ruizzz te lang, weet Jeroen. “Als het feest is en we hebben er zin in, dan is het moeilijk te remmen.” Soms wel vier uur op een avond! Klaas: “We speelden een keer op een personeelsfeest toen de zaal opeens leeg was. Er stonden buiten bussen en dat wisten we niet.”

Altijd Nederlandstalig!
“Maar wel allemaal verschillende muziekstijlen!”, vindt Jeroen. “ Rock, ballad, poppy, van alles én mensen kennen de meeste nummers dus ze kunnen meezingen!

Of ze alles kunnen spelen?
“We missen soms wat instrumenten om iets te spelen”, weet Nico “Nee, geen midi, we spelen alles echt!” Jeroen knikt: “Puur natuur met stroom! We zijn wel gegroeid als band. Ramses Shaffy, daar zijn we zes jaar geleden aan begonnen, het kwam niet van de vloer, maar nu klinkt het als een klokje. Anders spelen we het niet. Mensen moeten wel zeggen: ‘waauw, vet!”

Ruizzz Feezzzt - 10 jaar onderweg, vrijdag 25 april om 20.00 uur in de Pul in Uden. Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de kassa.
Meer berichten