Verrassingen op podium Sound Art Festival

  •   keer gelezen   Muziek
UDEN – Het maakt ze niet zo heel veel uit dat er geen groot publiek op af komt. Want genieten doen ze toch wel, de mannen van het Platform Nieuwe Experimentele Muziek. Ze hielden dit weekend voor de tweede keeer het PNEM Sound Art Festival met live optredens. Door middel van het festival boden ze een internationaal platform aan voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe experimentele muziek en geluidskunst. De artiesten waren super enthousiast en het publiek vond het gewoon hartstikke leuk.

[image=227905]

Er waren optredens van Alessandro Perini - Zweden/Italië, Marcus Beuter - Duitsland, Toth Kina - Hongarije, Xo Xinh - Amerika/Vietnam en Yannick Franck - België, en de Nederlandse formaties Approxim, Donné et Desirée, Husc Ensemble en The Netherlands.
Het festival was in de grote zaal van Theater Naat Piek aan de Pnemstraat 1 in Uden en de omliggende bossen. Het zijn allemaal muzikanten en kunstenaars die zich bevinden op het snijvlak van geluid, muziek en nieuwe media. Meer dan zestig geluidskunstenaars uit uiteenlopende landen deden mee. Die kwamen allemaal op eigen kosten en logeerden bij leden van de organisatie. “We hebben een paar sponsoren, de rest betalen we alles uit eigen zak maar dat is het helemaal waard”, vertelt Karel den Biggelaar, lid van de organisatie en van de formatie Approxim.

Subtiel
Hij wijst naar Xo Xinh die op het punt staat om te vertrekken. Hij is speciaal hiervoor op en neer gevlogen vanaf Californïe. Hij wil zijn kind morgen van school halen, dus vertrekt nu alweer. Hij gaf een workshop en zijn optreden was prachtig en subtiel.” Waarmee gezegd is dat het niet allemaal om herrie en zomaar wat klanken en geluiden gaat die de artiesen maken. Het zijn ware geluidkunstenaars. Er waren ook videopresentaties en gasten konden bijvoorbeeld een boswandeling maken met als gids een zelf uitgekozen geluidslandschap. Ook al komt er geen groot publiek op af, de zaal van Naat Piek zat toch geregeld best vol. Omdat het zo’n mooi intiem theater is, was de sfeer ook vriendschappelijk, gezellig en goed. Organisator Anton Versteegde: “Er zijn enkele festivalletjes meer, maar niet veel. De artiesten vinden het heerlijk om hier een podium te krijgen zodat ze hun kunsten kunnen vertonen. Daar doen we het voor, volgend jaar weer.”
Meer berichten