'Drums appelleren aan oergevoel'

  •   keer gelezen   Muziek
OSS – Slagerij van Kampen staat zaterdag 13 oktober in Theater De Lievekamp met de nieuwe show ‘Sticks ’n Drums ’n Let it Roll’. De groep gaat daarmee terug naar de basis, vertelt drummer Johan Boere.

[image=224618]

"Grondleggers Mies Wilbrink en Willem van Kruijsdijk hebben de muziek geschreven vanuit hun werkplek in Spanje. Wij zijn met de groep in juni begonnen met oefenen. Eerst dagelijks twee uur individueel en later met het hele gezelschap van 10.30 tot 15.30 uur." De percussiegroep heeft van meet af aan de ontwikkelingen op midigebied gevolgd. "Dat wil zeggen dat je via software allerlei geluidjes in je drumstel kunt laden. Dan kunnen synthesizergeluiden zijn of allerlei sfeergeluiden uit de omgeving. We hebben onze groep destijds versterkt met een vijfde persoon die zich specifiek met elektronische geluiden ging bezighouden. We konden op deze manier onze compositie versterken. Je kunt de boel flessen. Daarvan zou sprake zijn als je samples toevoegt die je zelf niet speelt. Dat doen wij niet. We hebben het gebruik van dit soort geluiden overigens verminderd in onze nieuwe show. Het gaat echt weer om de basis: het drumwerk."

Knallen
Slagerij van Kampen heeft dit besloten om de muziek afwisselend te houden. "Onze manier van werken heeft al dertig jaar lang succes, ook al zit er geen zang in onze muziek. Drummen appelleert aan het oergevoel van mensen: het is echt een fysieke bezigheid. Mensen zien ons tekeergaan en denken: ik wou dat ik dat kon." Nieuw in de voorstelling zijn ook de momenten waarop solo wordt gespeeld. "Dat zorgt voor breekbare en intieme momenten. Je creëert contrast. Na een rustig moment kun je echt knallen. Je bouwt zo iets op." De drumpartijen van de slagwerkgroep blijven ‘doorzichtig’ zoals Boere het noemt: de muziek blijft te volgen voor leken en is niet zo experimenteel dat alleen vakmensen de ‘vibe’ voelen. "Wel blijf ik mezelf verdiepen in nieuwe technieken. Ook al kan ik ze niet meteen toepassen. Ik wil kijken waar mijn grenzen liggen. Tevens luister ik veel naar andere muziekstijlen om inspiratie op te doen. Muziek kan soms niet je smaak zijn, maar toch griezelig goed klinken." Kijk ook op www.lievekamp.nl
Meer berichten