‘Reünie Specs was eigenlijk eenmalig’

  •   keer gelezen   Muziek
UDEN – “We zouden het eigenlijk bij één keer moeten houden”, zei Jacques van den Krommenacker daags na het eenmalig bedoelde reünieoptreden van The Specs. Maar de reünie van de roemruchte band uit de sixties duurt nu al langer dan het eigenlijke bestaan.

[image=154578]

“Het reünieoptreden was eenmalig, maar ook zo leuk en mooi dat we het vijf jaar volgehouden hebben”, verklaart Jacques. “Tenminste het elke vrijdagmiddag repeteren. Vrijdagmiddag is partytime.”
En dus ploppen de doppen van de Bavariaflesjes en genieten The Specs hun tweede bandleven, dat al langer duurt dan het eerste. “We hebben toen maar 2,5 jaar bestaan”, vertelt Theo van de Rijt. “We zijn gestopt door de verkeringen.”
The Specs kregen ook andere verplichtingen als in dienst gaan of keepen in het eerste van UDI. Maar genoten hebben ze van de sex, drugs and rock’n’roll? “Ja, dat probeerden we uit te stralen. Drugs niet zoveel, want dat was toen nog niet.”
Maar een mooi leventje, dat was het. “We waren half beroeps”, lacht Jacques, want we werkten niet. We waren er elke dag mee bezig. ’s Avonds zaten we altijd in de kelder van het parochiehuis waar we repeteerden. Dat is nu Razzoo waar we zondag op treden, dus de cirkel is rond. Daar repeteerden we en spraken ook over andere dingen.”

[image=154579]

Het kelderke was iets moois, herinnert Gerrit van Ras. “We moesten altijd de sleutel bij de nonnen tegenover gaan halen en beloven dat we de sleutel voor half tien weer terug zouden brengen. We hadden gauw bekeken hoe dat moest, want we hebben gewoon een sleutel bij laten maken. We gaven de sleutel af en repeteerden gewoon door. Soms bleven we ook weleens een nachtje over of andere mensen die dat gezellig vonden.”
In het kelderke werd later een soos opgericht en waaruit De Pul uiteindelijk is voortgekomen. Het parochiehuis zelf kennen The Specs ook nog wel. “Vroeger kregen wij van school uit gym in wat nu de grote zaal is”, vertelt Gerrit. “Daar boven moest je je omkleden en daar stonk het altijd gruwelijk naar zweetvoeten. Misschien ruiken we dat zondag nóg wel!”
Het repertoire van The Specs is in ieder geval hetzelfde gebleven. Stones, Pretty Things, Kinks en de Motions. En de sex, drugs and rock’n’roll, hoe is dat nu? “Drank wel”. Vertelt Theo. “En sex … we denken er veel aan.”

‘Udenbeat on a Sunday afternoon’, zondag 21 november om 15.00 uur in Razzoo met de bekende Udense jaren zestig-bands The Specs en Square (mét Addy van den Krommenacker). Ook de Dutch Roses treedt op. De zaal is uitverkocht.
Meer berichten