Nieuwe dirigent voor De Eendracht

  •   keer gelezen   Muziek
UDEN - Koert Dirks uit Den Bosch is de nieuwe dirigent van Harmonie de Eendracht. Een man die het ‘beleven van de muziek’ belangrijker vindt dan techniek en dat gaan de muzikanten van De Eendracht merken.

[image=149382]

“Ik ga er van uit dat als men snapt wat men moet gaan spelen in muzikale zin, dat dan de techniek ook makkelijker wordt”, vertelt Koert Dirks. “Dan zit de lucht goed, dan weten de muzikanten waar ze naar toe moeten spelen. Dan worden het sneller lijnen dan noten op een rij. Dan krijg je snel belevingsresultaat. Mensen worden enthousiaster, de muziek komt sneller over bij het publiek en dat moet speelplezier gaan geven. Dat is het eerste uitgangspunt.”
Een optreden van Harmonie de Eendracht heeft Koert Dirks nog nooit meegemaakt en ook met Uden is hij vrij onbekend. De dirigent die ook orkesten in Oudenbosch en Arnhem leidt, is overdag muziekdocent op het Maurick College in Vught en bespeelt zelf hoorn en trompet. Hij speelt ook nog steeds in de Heinekenfanfare in Den Bosch.
Een druk muzikaal leven, maar de vacature van De Eendracht liet Koert Dirks niet lopen. Een paar gesprekken en een ‘proefdirectie’ volgden. De klik kwam er: “De Eendracht heeft een redelijke goede bezetting, waardoor je heel veel stukken kunt spelen. Het is landelijk gezien een gemiddeld orkest, maar door de bezetting heb je heel veel mogelijkheden en mogelijkheden tot groei. De Eendracht is ook een heel levende vereniging, waar heel veel leden echt actief zijn binnen de vereniging, niet alleen om te komen spelen, maar ook in de muziekcommissie, in het bestuur, er worden nogal wat dingen opgezet.”

Speelplezier
De leden van De Eendracht gaan merken dat ze een nieuwe dirigent hebben: “De werkwijze zal voor hun gevoel sterk veranderen, maar mijn manier van aanpak, dat proefde ik al wel in de proefdirectie, die klikt wel. Ik wil ook dat ze het gevoel krijgen ‘als ik een repetitie mis, dan heb ik ook écht iets gemist’. De leden komen om te spelen dus er moet ook een lekker tempo in de repetitie zitten. Het moet lekker vlot lopen.”

[image=149381]

Meer berichten