Jurywinnaar Rodica Ernst. (Foto: Edwin Weers)
Jurywinnaar Rodica Ernst. (Foto: Edwin Weers)

Docente Rodica Ernst wint de NRO-onderwijsprijs 2016

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Rodica Ernst, docente aan het Udens College, is tijdens het NRO-congres op 2 november tot winnaar uitgeroepen van de NRO-onderwijsprijs 2016. Ernst en haar META-team ontvingen de prijs van € 2.000 voor de doeltreffende wijze waarop ze als onderwijsprofessionals binnen de school gebruik maakten van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Met hun META-methode hebben zij een sterk middel gecreëerd voor het verbeteren van leerprestaties, zelfregulatie, leerstrategieën en motivatie van de leerlingen.
De NRO-onderwijsprijs waardeert het gebruik van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek door het onderwijs. Een deskundige jury nomineerde uit 13 inzendingen drie kandidaten. Om leerlingen gestructureerd in stappen te laten denken, hebben Rodica Ernst en haar team de META-methode ontwikkeld. Deze bestaat uit het werken met een META-kaart, mindmappen en het bespreken van metacognitieve stellingen. De methode is een belangrijk hulpmiddel voor zowel de leraar en leerling. De jury vindt de META-methode inspirerend en zeer waardevol. De theoretische basis is vertaald naar veel praktische voorbeelden die toepasbaar zijn voor alle havo- en vwo-scholen bij wiskunde en M&O. De methode heeft inmiddels vele docenten enthousiast gemaakt en veel leerlingen hebben er baat bij.
De NRO-onderwijsprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en is een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) in samenwerking met de PO-raad en de VO-raad. Daarnaast werd ook de NRO-VOR-praktijkprijs uitgereikt, bestemd voor de wetenschapper wiens onderzoek op doeltreffende manier is vertaald naar een product of activiteit voor het onderwijs.

Meer berichten