Het team 'De Yellovaters' won met hun idee voor minder mobiele inwoners de innovation award van de Udense editie van Innovation in a Week.
Het team 'De Yellovaters' won met hun idee voor minder mobiele inwoners de innovation award van de Udense editie van Innovation in a Week.

Studenten trekken minder mobiele mensen uit dagelijkse sleur

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Team Yellovators heeft tijdens de Udense editie van Innovation in a Week de Innovation Award gewonnen. Zij presenteerden vrijdag hun winnende idee waarmee minder mobiele mensen ('MIMO's') in Uden toch in contact kunnen blijven met de buitenwereld. Drijvende krachten achter deze succesvolle editie van Innovation in a Week waren OndernemersLift+ en de gemeente Uden. Een week lang werden multidisciplinaire teams uitgedaagd om te denken en te werken aan de maatschappij van morgen.

Vrijdag 11 november startte een dertigtal business- en ICT-studenten hun avontuur in Uden. In vijf multidisciplinair samengestelde teams (een combinatie van verschillende studies en opleidingsinstituten) werkten zij een week lang intensief samen om vernieuwende businessideeën en bedrijfsmodellen te bedenken voor Uden. Centraal stond het thema 'Gezonde business 3.0', ofwel de vraag: welke kansen liggen er in Uden en omgeving die kunnen bijdragen aan vitaliteit en gezondheid, gebruikmakend van de natuur en voorzieningen in en om Uden?

De winnaar
Afgelopen vrijdagmiddag lieten de teams tijdens de eindpresentatie in de raadszaal van het gemeentehuis zien waarom zij voor de Innovation Award in aanmerking komen. Hun ideeën werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Kitty Spierings (RoestvrijTaal, Uden), Nick van Breda (zelf oud-deelnemer van Innovation in a Week en nu consultant / verandercoach, Uden) en Huub Dormans (OndernemersLift+, 's-Hertogenbosch). "Alle teams lagen dicht bij elkaar", aldus de jury. "Toch hebben we de knoop doorgehakt en team Yellovators uitgeroepen als winnaar. Vooral omdat in hun idee het meest vernieuwend is."

Belevingswereld MIMO's vergroten
Team Yellovators wil de belevingswereld vergroten van mensen die door ouderdom of ziekte minder mobiel zijn (MIMO's). Met hun concept willen zij de samenwerking aangaan met lokale zorginstellingen, winkels en vrijwilligers. Via een online platform willen ze de deelnemers in contact brengen met die voorzieningen en vrijwilligers. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vanuit huis via een 3D-bril virtueel een evenement bijwonen of meewandelen in de Maashorst. De vrijwilligers zorgen voor de live-verbinding via hun smartphones. "Dat maakt hun belevingswereld groter en het helpt om de dagelijkse sleur wat te doorbreken", aldus de Yellovators.

Uden als snelkookpan
De ideeën van de andere teams waren: een permacultuur-boerderij in de Maashorst; 'Uden op een bordje' (een maaltijd-spaarsysteem, gecombineerd met vouchers voor allerlei Udense voorzieningen), een vernieuwend concept voor speciaalbier en een modulair, interactief elektronisch systeem voor kinderspeeltuintjes. Wethouder Thijs Vonk was onder de indruk van de gepresenteerde businessideeën. Vonk, bij de prijsuitreiking: "Prachtig om te zien waar jullie in een week tijd al mee weten te komen. Uden was even snelkookpan: er zitten echt heel serieuze businessideeën bij, die mooi aansluiten bij andere ontwikkelingen in Uden."

De organisatie van dit innovatieproject met studenten is in handen van Innovation in a Week uit 's-Hertogenbosch. Meer info op www.iiaw.nl.

Meer berichten