Udens College debatteert tijdens NK Scholieren over lhbt-docenten en chatdiensten

  •   keer gelezen   Onderwijs

UDEN | Een recordaantal van 123 Nederlandse vo-scholen debatteert dit jaar op de negentiende editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Utrecht voor de derde en laatste voorronde op vrijdag 2 december, waaronder het Udens College. Vorig jaar wisten de leerlingen de landelijke finale te bereiken en ook dit jaar hopen ze weer hoge ogen te gooien.

De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema's, zoals of lhbt-docenten verplicht uit de kast moeten komen en of de aparte categorie 'paralympische sporter van het jaar' moet worden afgeschaft. Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze school zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.
De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: "Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, IS en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema's niet uit de weg.''
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen.

Meer berichten